Hlavní obsah

ČSSD prosazuje, aby lidé mohli navrhovat kandidáty na prezidenta

Novinky, jov

Sociální demokraté představili svůj návrh přímé volby prezidenta. Prosazují, aby kandidáty na post hlavy státu mohli navrhovat občané. K takovému kroku by bylo potřeba sehnat 10 tisíc podpisů. ČSSD také chce, aby bylo možné prezidenta soudit u Ústavního soudu pokud poruší základní zákon země.

Článek

"Nominace je naprosto v rukách sekretariátů politických stran. Proces se odcizuje občanům, vzniká pocit, že to není průhledné,“ kritizoval současný stav místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Lidé, kteří dosáhli 18 let, by měli podle návrhu ČSSD možnost kandidáta navrhnout. Stačilo by k tomu sehnat 10 tisíc podpisů. Podle Zaorálka by v přímé volbě mohl hlasovat každý, kdo dosáhl 18 let, kandidovat by pak mohli ti, kteří splňují podmínku pro volitelnost do Senátu, tedy 40 let. Kandidáta na prezidenta by mohlo také navrhnout 20 poslanců nebo 10 senátorů.

Právo milosti by zůstalo

Zaorálek zdůraznil, že ČSSD nechce posun k prezidentskému systému. "Nechceme žádný posun z parlamentní formy vlády k poloprezidentskému nebo dokonce prezidentskému sytému. Nechceme zavádět nové pravomoci,“ uvedl.

Sociální demokracie ovšem chce zpřesnit a upravit pravomoci prezidenta. Jmenování předsedů a místopředsedů Ústavního a Nejvyššího soudu by bylo možné jen z řad soudců těchto institucí. Prezident by také potřeboval spolupodpis premiéra v případě, že se rozhodne zastavit trestní stíhání nebo vydá pokyn, aby nebylo zahájeno. Právo milosti a právo zmírňovat tresty by zůstaly nedotčeny.

ČSSD také navrhuje, aby při jmenování člena Bankovní rady ČNB byl nutný souhlas premiéra. "Bankovní rada je součástí více méně exekutivy,“ vysvětlil Zaorálek.

Navrhují impeachment hlavy státu

Předloha podle Zaorálka řeší i situaci, kdy v případě, že prezident nemůže vyhlásit volby, dle Ústavy tak nemůže učinit nikdo.

Sociální demokraté proto chtějí, aby v případě, že nebude moci hlava státu vyhlásit volby, zmocní k tomu předsedu Sněmovny v případě voleb do této komory Parlamentu a zastupitelstev obcí a krajů. Šéf Senátu by pak vyhlašoval volby do této komory. Oba by ale potřebovali k takovému kroku spolupodpis premiéra.

Velkou změnou, kterou ČSSD navrhuje, je zrušení ustanovení o neodpovědnosti prezidenta z výkonu funkce a zavedení možnosti prezidenta odvolat nebo zbavit funkce když poruší Ústavu. Tedy impeachment. Nyní je možné prezidenta soudit jen za velezradu.

"Není úplně v souladu s demokratickými principy,“ míní Zaorálek o současném stavu. "Kromě velezrady by mohl být prezident nově souzen Ústavním soudem na návrh Poslanecké sněmovny v případě, že závažným způsobem poruší ústavní pořádek,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám