Hlavní obsah

Tlustý ve Sněmovně znovu zablokoval vyrovnání s církvemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanec Vlastimil Tlustý (ODS) se v úterý spolu s opozicí zasloužil o vyřazení bodu týkajícího se majetkového vyrovnání s církvemi z programu Sněmovny. Zároveň prosadil do programu schůze návrh na zřízení dočasné parlamentní komise, která by se otázkou zabývala. Tlustý kritizuje výši částky, na které se vláda s církvemi domluvila.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vlastimil Tlustý žádá zřízení komise k restitucím církví.

Článek

Pro vyřazení bodu o majetkovém vyrovnání hlasovalo 95 poslanců ze 189, proti bylo 89 zákonodárců. Tlustého návrhy v ODS podpořili také poslanci Jan Schwippel a Juraj Raninec, pro byli i sociální demokraté a komunisté. Tlustého požadavky naopak nepodpořili ostatní koaliční poslanci ani dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka.

"Projednávání textu je ve stavu, kdy je prokázáno, že vládní předloha neobstojí v otázce výše finanční podpory," řekl před hlasováním Tlustý. Komise by měla předložit Sněmovně řešení této otázky do 31. prosince.

Tlustý spolu se Schwippelem a Ranincem žádají doplnění předlohy o podrobnější definici a vyčíslení hodnoty vydávaného majetku. Návrh kritizuje i opozice.

Vedení ODS se nepodařilo "rebely" přesvědčit, aby názor změnili. Tlustý proto navrhl normu vyřadit z programu nynější schůze.

Vyrovnání za 270 miliard

Mezi premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) a Tlustým vypukla nejen kvůli církevním restitucím otevřená válka. Topolánek v pondělí prohlásil, že Tlustého už nepokládá za poslance ODS. Podle něj nereprezentuje stranu a nehovoří za ni. Bývalý ministr financí naopak v neděli Topolánka obvinil, že může za propad preferencí strany, protože se odklonil od programových priorit ODS.

Kabinet počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. I s úrokem by to bylo za 60 let celkem asi 270 miliard korun.

Podle Tlustého a dalších kritiků ale taková kompenzace není dostatečně zdůvodněna. Způsob, kterým vláda svůj výpočet vysvětlila, je podle nich nedostatečný. Tlustý zdůrazňuje, že je pro vyrovnání s církvemi, jde mu prý ale o to, aby bylo v souladu s restitučními zákony.

Reklama

Související články

Topolánek táhne ODS ke dnu, tvrdí Tlustý

Premiér a šéf občanských demokratů Mirek Topolánek táhne podle poslance ODS Vlastimila Tlustého nejsilnější vládní stranu dolů. V pořadu České televize Otázky...

Výběr článků

Načítám