Hlavní obsah

David Rath: hejtman Bendl je zbabělec

Novinky, jov

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath, který kandiduje ve volbách na post hejtmana Středočeského kraje, si v úterý v on-line chatu na Novinkách nebral servítky vůči svému konkurentovi Petrovi Bendlovi (ODS). Označil jej za zbabělce a oznámil, že po krajských volbách s ním nepůjde do koalice. Naopak by přivítal podporu KSČM.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

David Rath na on-line chatu v Poslanecké sněmovně

Článek

Rath opět kritizoval privatizaci středočeských nemocnic. "Osobně to považuji za rozkrádání veřejného majetku a ohrožení dostupnosti zdravotní péče v kraji. Kraj tím mohl přijít až o tři čtvrtě miliardy,“ uvedl na chatu Novinek.

Postěžoval si, že s ním hejtman Bendl nechce jít do televizní diskuse, podle Ratha proto, že se bojí. „Tudíž si myslím, že je navíc i zbabělec,“ opřel se Rath do svého konkurenta. Slíbil, že s hejtmanem po krajských volbách neuzavře koalici, podpora ze strany komunistů by mu přitom nevadila. „Podporu naší menšinové krajské vládě ze strany KSČM vítám,“ sdělil Rath.

Kritika se snesla také na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Na dotaz, zda má někdo okolo ministra firmu napojenou na peníze ze zdravotních pojišťoven nebo nemocnic, uvedl: „To netuším, má však občanské sdružení, které dostává milióny od farmaceutických firem o jejichž produktech ministerstvo rozhoduje. (...) Jeho náměstek Hroboň a poradce Macháček jsou napojeni přes tzv. řízenou péči na jednu zdravotní pojišťovnu a jsou tam i vazby na (zdravotní pojišťovnu) Agel.“

Podle Ratha šéf resortu Julínek za své funkční období neudělal nic pozitivního. „Marně vzpomínám, co udělal použitelného i pro příští roky (...) Zrušit či zásadně změnit se musí vše, co stačil udělat, ale hlavně i co plánuje udělat,“ napsal na chatu Novinek.

Stínový ministr zdravotnictví zopakoval, že je pro zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Evidentně ho pak pobavil dotaz, zda by chtěl kandidovat na post prezidenta. „V příštích mnoha a mnoha letech určitě ne. Je také otázkou, zda by mě na této pozici vůbec někdo chtěl,“ napsal Rath v odpovědi.

Reklama

Související články

Rath: Já že se mám mírnit? Nesmysl

Stínový ministr zdravotnictví David Rath svůj razantní styl vystupování měnit nehodlá, chce, jak řekl Právu, zůstat svůj. Mírnit se nebude ani na blížící...

Výběr článků

Načítám