Hlavní obsah

VIDEO: Klaus dostal kyčelní kloub pro mladé sportovce

PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se v úterý dopoledne podrobil v pražské nemocnici Na Bulovce operaci kyčelního kloubu. Dvouhodinová operace byla úspěšná. Novinkám to řekl prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Podle ortopeda Pavla Dungla, který operaci vedl, dostal prezident kloub, který se běžně používá u mladších, sportovně zaměřených pacientů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Přednosta Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Pavel Dungl informoval o pooperačním stavu prezidenta václava Klause.

Článek

"Prezident bude jeden den pod intenzivním dohledem a poté se přesune na standardní lůžko. Okamžitý pooperační výsledek je velmi dobrý. Zítra se postaví a pod dozorem rehabilitačních pracovníků začne chodit. Pokud vše půjde, jak má, bude na klinice deset dní. Poté budou pokračovat rehabilitace," řekl na tiskové konferenci ortoped Pavel Dungl, který vedl tým lékařů, který Klause operoval.

"Kyčelní kloub jsme nahradili necementovaným modelem, který se používá běžně u mladších, sportovně aktivních jedinců," řekl Dungl. Klaus je podle něj po operaci v dobrém stavu a při vědomí.

Lékařský zákrok byl dlouhodobě plánován. V pondělí prezident absolvoval předoperační vyšetření. Operaci se měl podrobit už dříve, ale kvůli únorové volbě prezidenta ji odložil.

Zranění při sportu

Klaus se po většinu svého působení v politice po roce 1989 těší dobrému zdraví. Ve funkci prezidenta ho k lékaři přiváděly převážně virózy či zranění, která si přivodil při sportu. Václavu Klausovi bude 19. června 67 let.

Výměna kyčelního kloubu

  • Výměnu kyčelního kloubu potřebují v Česku ročně tisíce lidí.
  • Umělý kloub dostávají lidé po úrazech, zánětech nebo při degenerativním onemocnění, jako je artróza.
  • Kyčelní implantát stojí podle odborníků řádově desetitisíce korun.
  • Čekací doba na zákrok se pohybuje od dvou měsíců do dvou let.
  • Operace trvá několik hodin. Pacient by měl pobýt v nemocnici asi týden.

V červenci 2003 například kvůli onemocnění angínou zrušil jmenování tří ústavních soudců a také pobyl několik dnů v nemocnici, v lednu 2004 zase kvůli počínající viróze zrušil cestu na Světové ekonomické fórum do švýcarského Davosu. V květnu 2005 si při chůzi zranil kotník a v červenci téhož roku si při tenisovém turnaji osobností na filmovém festivalu v Karlových Varech poranil sval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám