Hlavní obsah

Ve sporu státních zástupců vypovídala jejich šéfka Vesecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Rozsáhlým vyjádřením nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké k dříve slyšené svědkyni Zlatuši Andělové začalo v pondělí další jednání ve sporu sedmi žalobců s Marií Benešovou. Vesecká se snaží vyvrátit tvrzení Andělové o nestandardnosti tří loňských schůzek kolem kauzy Čunek. Soud skončil jednání po deváté hodině večer, rozsudek bude vynesen ve čtvrtek ráno.

Foto: Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká na jednání krajského soudu.

Článek

„Nebyla jsem svědkem toho, že by Pavel Kučera v únoru v Brně navrhoval či požadoval prodloužení Čunkova případu do května,“ odmítla předchozí tvrzení Andělové Vesecká. V závěrečné řeči pak řekla, že výrok, že je součástí justiční mafie považuje za hrubou urážku.

Ke květnovému jihlavskému setkání Vesecká uvedla, že neslyšela Kučerovu údajnou a dnes již památnou větu, že „nezávislost státního zastupitelství musí jít stranou politickým zájmům.“ „Hovoru u stolu jsem nevěnovala pozornost. Komentář Andělové o chystané obžalobě a prasákovi jsem brala skutečně s nadsázkou,“ podotkla Vesecká s tím, že o nátlaku na Andělovou nemůže být ani řeč.

Po Vesecké měl svůj komentář exministr spravedlnosti Pavel Němec. Na adresu Andělové uvedl, že patřila k těm, kteří se vždy rádi družili. První únorovou ostravskou schůzku bere jen jako společenskou záležitost, při které nikdo po nikom nic nechtěl. Brněnskou schůzku nazval nahodilou se společenskými a mediálními tématy. Důrazně se ohradil, že by tam Kučera požadoval po Andělové prodloužení kauzy Čunek.

Němec popřel, že by v Jihlavě Kučera u kulatého stolu pronesl výrok o nezávislosti. Naopak potvrdil, že Andělová tehdy hovořila o chystaném podání obžaloby na Čunka a použila prý slovo prasák na adresu šéfa lidovců. Dokonce podle Němce Andělová prohlásila: „My si to u našich soudů ustojíme.“

Poté začal výslech šéfa budějovických žalobců Petra Duška. Ten potvrdil, že za nimi loni počátkem června přijeli dva ze sedmera dnešních žalobců, náměstek Vesecké Karel Černovský a náměstek šéfa pražských vrchních žalobců Libor Grygárek. „Šlo prakticky o sondáž, zda by kauza Čunek mohla být jinde než v severomoravském kraji, třeba na jihu Čech. Sdělili, že byla v té věci ze strany obhájce podána námitka pro podjatost žalobce. Já jsem řekl, že bych byl radši, aby to jižní Čechy nebyly,“ řekl soudu Dušek.

Jednání prý nepovažoval za nestandardní a podobnou žádost už prý jednou zažil v polovině devadesátých let. Dušek uvedl, že hlavní důvod, proč kauzu Čunek odmítl, byla velká vytíženost jihočeských žalobců. „Ale samozřejmě, kdo by stál o tuhle kauzu, která vypadala tak, jak vypadala,“ konstatoval Dušek. Odmítl ale, že by ho kdokoliv v čemkoliv ovlivňoval.

Pak byla vyslechnuta nová olomoucká vrchní státní zástupkyně Milena Hojovcová, její výslech požadovali žalobci.

„Justiční mafie“

Středočeský krajský soud projednává žalobu, kterou na stínovou ministryni spravedlnosti ČSSD Marii Benešovou podali vysocí představitelé justice v čele s Renatou Veseckou. Nelíbí se jim výroky, které Benešová na jejich adresu pronesla v souvislosti s údajným korupčním případem vicepremiéra a lidoveckého předsedy Jiřího Čunka.

V rozhovoru pro Český rozhlas je v prosinci loňského roku označila za "zákulisní justiční mafii" a tvrdila, že se snaží v ovlivňovat kauzy. Sedm představitelů justice pak podalo na stínovou ministryni žalobu na ochranu osobnosti. Nepožadují finanční odškodnění, ale omluvu. Benešová se omlouvat nehodlá.

Na minulém jednání hovořili svědci, které navrhla Benešová. Popsali podle jejich slov nestandardní schůzky, na kterých se probíral případ lidoveckého předsedy. Justiční představitelé chtějí, aby dále vypovídal například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a jeho dva náměstci. Není vyloučené, že si Benešová přizve jako dalšího svědka premiéra Mirka Topolánka.

Benešovou žalují kromě Vesecké také její náměstek Karel Černovský, náměstek vrchního státního žalobce Libor Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, žalobce Arif Salichov, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Reklama

Související články

Spory žalobců zatím Veseckou neohrožují

Ačkoli podle současných či bývalých čelných představitelů české justice pondělní soudní jednání odhalilo v plné nahotě nynější neutěšený stav u soustavy...

Čunkova kauza zřejmě posílí úřad Vesecké

Mít pod kontrolou všechny závažné trestní kauzy a legálně do nich vstupovat. I tak se dá vysvětlit nová vyhláška, kterou připravuje ministerstvo spravedlnosti....

Výběr článků

Načítám