Hlavní obsah

Vedra posledních dnů přinášejí infarkty a kolapsy

Právo, Jiří Růžička
ZLÍN

Až na dvojnásobek se v uplynulých dnech zvýšil počet výjezdů vozidel s posádkami Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Mohou za to kolapsové stavy, které lidem přivodila velká vedra. Záchranáři dokonce zaznamenali již případy úmrtí, u nichž jedním z vlivů mohly být právě změny počasí a vysoké teploty.

Článek

„Nebezpečí hrozí zejména starším lidem, ale pokud si nedávají pozor a přeceňují své síly, mohou se zdravotní potíže projevit i u lidí mladších ročníků. Riziku jsou také vystaveni lidé, kteří se léčí na srdce, přibylo mozkových příhod,“ informoval mluvčí zlínské zdravotnické záchranné služby Petr Olšan.

„Například v pondělí ráno prodělala přímo v nemocnici ve Vizovicích masivní infarkt pacientka a již se ji přes všechnu okamžitou péči nepodařilo zachránit. Jedním z vlivů mohlo být nynější počasí,“ sdělil Olšan.

Připomněl i další případy z minulého týdne. Jedenu ženu přivezli na ARO Baťovy nemocnice ve Zlíně se srdeční zástavou. V dalším případě šlo o kolaps jednašedesátiletého muže, kterého se však již nepodařilo oživit.

„Důležitý je pitný režim a také rozumné chování. Je lepší držet se ve stínu, vyhýbat se námaze na slunci a nepřepínat se. Pro starší lidi to platí dvojnásob,“ uzavřel Petr Olšan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám