Hlavní obsah

Nová digitální televize Z1 spustila vysílání

• Aktualizováno

Nová digitální zpravodajská stanice Z1 v neděli v 19:00 spustila své vysílání. Program stanice odstartovaly hlavní zprávy s moderátory známými z jejich předchozího působení v České televizi Veronikou Sedláčkovou a Janem Němcem. Je tak spolu s hudebním Óčkem první z licencovaných televizí, které na základě tzv. kompenzační licence vysílát digitálně. Investorem Z1 je slovenská finanční skupina J&T.

Foto: Michalů Kamaryt, ČTK

Generální ředitel stanice Z1 Martin Mrnka (vlevo) a zástupce investora projektu Dušan Palcr z finanční skupiny J&T

Článek

Prostřednictvím set-top-boxů si ji mohou od června naladit diváci v Praze, středních Čechách, na Brněnsku, Ostravsku a Plzeňsku. „ Z1 bude šířená všemi digitálními cestami, tedy prostřednictvím satelitu, kabelu, IPTV a internetu. Tém budeme dostupní na celém území republiky,“ informovala Dubášová.

"Televize Z1 má cíl velmi prostý, a to je zavést do ČR něco, co funguje všude v civilizovaných zemích, tedy zpravodajskou televizi na komerční bázi. Je na divákovi, aby posoudil, v čem vlastně přínos takové televize je," řekl po zahájení vysílání Z1 šéf stanice Martin Mrnka.

Vedení televize si podle Mrnky bylo dnešním startem jisté. Překvapením se ale pro vedení Z1 stalo počasí a podvečerní průtrž mračen. "Vyřadilo to naše vysílání na satelitu, blesk, který udeřil na nějaký vysílač (společnosti Czech Digital Group) CDG. Vypadl nám elektrický proud v části televize a do jednoho studia nám začalo po té průtrži mračen zatékat. To jsme předtím netušili, protože taková průtrž mračen tady ještě nebyla," popsal potíže s počasím Mrnka.

Na slavnostním zahájení byla i konkurence

Na nedělní slavnostní zahájení vysílání Z1 do dvorany budovy Danube House v pražské Libni přišli desítky lidí. Byli mezi nimi vedení a moderátoři ze Z1 i z jiných televizí, například šéf hudební stanice Óčko Jiří Balvín, která rovněž vlastní licenci pro digitální vysílání.

Mezi pozvanými byli i šéf nové sportovní satelitní české televize Sport a dřívější majitel a šéf Galaxie Sport Jiří Hojgr či herec Jan Kraus. Úvodní zpravodajskou relaci pak přítomní mohli sledovat na velkoplošné obrazovce.

Šíření pozemního digitálního signálu na Brněnsku a Ostravsku bylo spuštěno ještě do konce května. "Digitální signál v těchto regionech využijeme před startem našeho vysílání v rámci reklamní kampaně. Začneme zde promítat propagační video,“ dodal generální ředitel stanice Martin Mrnka. Letos na podzim by Z1 měla být dostupná také na Ústecku a postupně pak v dalších regionech.

Televize jaký Z1 bude přinášet zejména zpravodajství, inspirovala se v americké CNN, Fox News, britské Sky News, německé N24 nebo slovenské TA3. Zpravodajství doplní dokumenty, magazíny, diskusní pořady a talkshow, jednu z nich má uvádět ředitel Národní galerie Milan Knížák.

Z1 má 150 reportérů a zaměstnanců

Zpravodajské studio si televize vybudovala v pražských Holešovicích, odkud bude téměř 150 reportérů a dalších zaměstnanců vysílat. Na stejném místě sídlila telespohingová televize TOP TV, která loni zkrachovala. „Naše studio je vybaveno technikou francouzské společnosti Dalet. Zároveň se startem vysílání připravujeme spuštění zpravodajského portálu na internetu,“ sdělil ředitel zpravodajství Z1 Hanuš Hanslík.

:. Moderátorský tým: (zleva) Vladimír Kroc, Renáta Dlouhá, Martin Severa, Karolína Dubová, Jan Němec, Veronika Sedláčková, Martina Kociánová, Aneta Snopová, Naděžda Hábová. Ve předu zleva Zdeněk Štíbr, Jana Lejpová a Ondřej Kapic.

Z šesti nových digitálních televizí tedy vysílá tam, kde je dostupný digitální signál hudební Óčko, Z 1 avizuje start na 1. června. V létě má spustit vysílání celoformátové televize Barrandov TV.

Celoformátová Febio TV a dětská televize Pohoda zatím neoznámily zahájení, hodlají využít ochranné 365 denní lhůty. Poslední novou digitální televizí je RTA (Regionální televizní agentura). Ta zatím dodává zpravodajské šoty a reportáže ostatním televizím včetně České televize, samostatně zatím také nevysílá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám