Hlavní obsah

Česko zasáhly bouřky a silné deště

Novinky, ČTK, rei, vm
PRAHA
Aktualizováno

Česko v sobotu a v neděli odpoledne zasáhly silné místní bouřky. Přívaly deště, doprovázené někdy kroupami, zatopily desítky sklepů. Na českobudějovickém vlakovém nádraží poškodila bouře zabezpečovací zařízení, což znemožňovalo příjezd vlaků od Prahy a Plzně do stanice. Prahu zasáhla v neděli odpoledne silná bouřka a poškodila žižkovský vysílač.

Foto: Vladimír Pivec, Novinky

Záplavy v pražských Modřanech

Článek

Vysílač zajišťuje šíření analogového televizního signálu prvního programu České televize - ČT 1 v Praze a jejím padesátikilometrovém okruhu.

Vysílač zajišťuje šíření analogového televizního signálu prvního programu České televize - ČT 1 v Praze a jejím padesátikilometrovém okruhu.

Prudká bouře s mohutným lijákem se Prahou prohnala kolem 18:00. Po ní museli na několika místech zasahovat hasiči. Voda způsobila problémy ve Zlíchovském tunelu, ve Vodičkově ulici, v ulici Na Můstku a Ve Smečkách. U Zbraslavi podemlela voda trať, České dráhy (ČD) tam v 19:15 musely přerušit provoz.

Některé komunikace v hlavním městě, například v Modřanech, byly zaplaveny. Meteorologové vydali v neděli výstražnou zprávu, podle níž hrozí do pondělního rána přívaly celému území ČR vyjma severovýchodních partií. Na většině území Česka v neděli odpoledne pršelo, například na Mostecku však podle našich čtenářů nepadla ani kapka.

Silnice byly zaplaveny vodou.foto: Novinky/Vladimír Pivec

První bouřky udeřily po 17. hodině, a to v Krušných horách. Padaly až dvoucentimetrové kusy ledu. První bouřky se objevily nad Božím Darem a postupně zasahovaly směrem na Nejdek dál přes Západní Čechy.

Ve Středočeském kraji zaznamenali škody zejména na Mladoboleslavsku a okrajově v oblasti Praha-východ. Hasiči vyjížděli k desítkám zatopených sklepům a poraženým stromům. Vinou intenzivního deště dosáhla voda v některých sklepech do výše až jednoho metru.

Postiženo nádraží

Stejné problémy měli v Českých Budějovicích. Silná bouře navíc poškodila na tamním vlakovém nádraží zabezpečovací zařízení. V důsledku toho nemohly do stanice vjíždět vlaky od Prahy a Plzně. K nápravě došlo kolem 10:30.

V důsledku incidentu se však budou ještě chvíli vlaky zpožďovat, informoval Novinky mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Evakuovaní chataři

Rozvodněný Borovnický potok v noci ohrozil i chatovou oblast v okolí Českých Budějovic. Hasiči proto chataře ze zhruba 15 chat na člunech evakuovali. Voda pak ale rychle opadla.

Voda stála také pod viaduktem v Českých Budějovicích. Kvůli vodě tekoucí po silnici místy neprojely trolejbusy.

Bouřky zasáhnou celou ČR, varují meteorologovéMeteorologové varovali před dalšími bouřkami, které zasáhnou celou ČR vyjma severovýchodní části. Varování platí od nedělního dopoledne do pondělních brzkých ranních hodin. Déšť může doprovázet krupobití a silný nárazový vítr. Místy se očekává až 5 centimetrů srážek.Výstraha platí pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Vysočinu, Jihomoravský, Zlínský a Olomoucký kraj.

Bouřky postihly v pátek a v sobotu také sousední Německo, nejméně 11 lidí se při nich zranilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám