Hlavní obsah

V Klementinu padl teplotní rekord starý 140 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

V Praze naměřili v sobotu teplotní rekord - 32,5 stupně Celsia, informovali ČTK pracovníci meteorologické stanice v Klementinu. Dosavadní rekord z roku 1868 byl překonán o 2,2 stupně Celsia.

Článek

Rekordní teplotu naměřili v Klementinu už po poledni, a to 30,4 stupně. Dosavadní rekord byl 30,3 stupně.

Mimořádně teplý byl už pátek, kdy teploty na řadě míst Česka překročily teploty 30 stupňů. Takzvaný tropický den si tak lidé užili poprvé od začátku roku, loňský květen takových dnů přinesl 15.

V pátek naměřili meteorologové nejvyšší teplotu v Nedrahovicích-Rudolci na jihovýchodě Středočeského kraje, a to 32,2 stupně Celsia. Léto vládlo také na jihu Čech, v Českých Budějovicích byl vyrovnán teplotní rekord s hodnotou 30,7 stupně.

K třícítkám se blíží teploty i v sobotu. Očekává se ale příchod bouřek, které zasáhnou hlavně horské oblasti České republiky. Mohou být doprovázeny přívalovým deštěm a silným větrem.

Krupobití v Krušných horách

Prudké krupobití dopadlo krátce po 17. hodině na Krušné hory. Padaly až dvoucentimetrové kusy ledu. První bouřky se objevily nad Božím Darem a postupně zasahovaly směrem na Nejdek dál přes Západní Čechy.

„Mohou nastat lokální potíže. Nahromaděná energie je velká a vytváří právě možnost krupobití. V horách je vysoce instabilní situace,“ řekl Právu klimatolog Rudolf Kovařík ze Šindelové v Krušných Horách. „Prudká bouřka se může objevit během krátkých minut,“ upozornil klimatolog.

Současně varoval, aby lidé aktuálnímu nebezpečí čelili zvýšenou opatrností. Bouřky, které již napáchaly značné škody v sousední Německu, se s největší pravděpodobností rozšíří od Západu i na naše území.

Do Česka se dostal pouštní písek ze Sahary

Vysoké teploty, které nyní v České republice panují, vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová výskytem tlakové níže se středem nad zeměmi Beneluxu, která se otáčí proti směru hodinových ručiček a po její východní straně do Česka proudí horký vzduch ze Sahary i se zrnky pouštního písku.

Horka panují i jinde v Evropě

Závan horkého vzduchu ze Sahary přinesl v uplynulých dnech mimořádná vedra i do dalších částí Evropy. Podobné počasí panuje na Balkáně i v jižní části střední Evropy. O změny dlouhodobých teplotních rekordů se horký vzduch postaral v Rakousku a Maďarsku, nejtepleji ale bylo v Makedonii a na pevninském Řecku. Teploty leckde přesahovaly 35 stupňů. Svůj rekord pro 28. květen zaznamenalo i Bulharsko včetně rekreačních středisek na Černém moři.

"Ve čtvrtek bylo proudění ze Sahary tak silné, že nám telefonovali lidé hlavně z jižních Čech, že mají špinavé prádlo a zaprášená auta,“ uvedla Honsová. Písek ze Sahary lze v Česku zaznamenat zhruba jednou až dvakrát ročně, v dubnu meteorologové zase zaznamenali písek přivátý pro změnu z Ukrajiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Teplé počasí trhá v Evropě rekordy

Závan horkého vzduchu ze Sahary přinesl v uplynulých dvou dnech mimořádná vedra na Balkán a do jižní části střední Evropy. O změny dlouhodobých teplotních...

Výběr článků

Načítám