Hlavní obsah

Paroubek píše Riceové: neschvalujte radar

Novinky, znk
PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek napsal dopis ministryně zahraničí USA Condoleezze Riceové. V dopise ji žádá, aby si americká vláda případnou výstavbu radaru v Brdech ještě rozmyslela.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek

Článek

"Krok, který volím, není zcela standardní, ale z hlediska vnitrostátního jde o legitimní odpověď na takřka spiklenecké schválení smlouvy o výstavbě amerického radaru během posledního zasedání české vlády," píše Paroubek. Za svou "morální i politickou povinnost" považuje to, aby nezesílil kvůli výstavbě radaru odpor Čechů vůči USA.

V dopise šéf ČSSD nepopírá, že "na technické konzultační bázi i za jejich vlád byly zjišťovány okolnosti vybudování (základny)".

"Oproti tehdejší době se ovšem výrazně změnilo naše poznání a nepochybně i poznání politiků USA," vysvětluje.

Podle něj, ať už vyhraje americké volby kdokoliv, bude třeba podprobit kritické analýze současnou zahraniční politiku USA, jejíž důsledky "budou USA a s nimi celý svět ještě dlouho řešit". Dodal, že několik měsíců před prezidentskými volbami by vláda USA neměla na sebe brát závazky, které by příští prezident mohl zrušit.

Paroubek: nejrozumnější by bylo smlouvy neuzavírat

ČSSD tvrdí, že neexistuje pro výstavbu radaru jakákoliv potřeba z hlediska bezpečnostních zájmů země. "Naopak respektujeme obavy a odpor našich blízkých sousedů, Slovenska i Rakouska, které trvale proti jeho vybudování protestují," vysvětluje Paroubek.

"Ze všech uvedených důvodů, by v současné etapě bylo nejrozumnějším řešením předmětné smlouvy vůbec neuzavírat. Pokud se pro tento odvážný krok rozhodnete, bude jistě přijat u naší veřejnosti s velkým porozuměním a přispěje k posílení důvěry našich občanů v nejvýznamnějšího euroatlantického spojence České republiky," vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám