Hlavní obsah

Stát má odškodnit SNK ED, platit by měli Sobotka a Tlustý, tvrdí strana

– PRAHA • Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhodl, že má ministerstvo financí straně SNK ED zaplatit téměř 800 000 korun. Má jít o odškodnění za to, že úřad straně odmítal vyplatit státní příspěvky za získané mandáty z komunálních voleb v roce 2002. Podle právního zástupce strany Stanislava Polčáka by na základě zákona měli částku z vlastních prostředků uhradit exministři financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Vlastimil Tlustý (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

SNK ED si na zadržování státního příspěvku za volby hlasitě stěžovala. Na snímku s tehdejším předsedou Janem Kaslem.

Článek

Bývalý předseda strany Jan Kasl nejnovější rozsudek přivítal. "Je to sice pozdní, ale přeci jen zadostiučinění. Jen doufám, že to nebude daňový poplatník, který to celé zaplatí, když viníci jsou soudně označeni," napsal v tiskové zprávě.

Současný ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) nechce rozhodnutí komentovat do doby, než se seznámí s rozsudkem a právním rozborem případu, řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Podle Tlustého jde o několikátý "naprosto nepodložený a drzý útok" SNK ED proti němu. Je si prý naprosto jist tím, že se ničím neprovinil a nemá v této věci žádnou odpovědnost. "Kdo ji nese, nevím, ale já to určitě nejsem," řekl ČTK. Dodal, že na ministerstvo financí přišel v době, kdy byla kauza státního příspěvku "dávno v pokročilém stadiu". "Udělal jsem v té věci jediné rozhodnutí, a to bylo v souladu s tehdejším rozhodnutím soudu," dodal.

"V celé té věci jsem striktně vycházel ze stanoviska legislativního odboru ministerstva, vycházel jsme ze stanoviska rozkladové komise ministerstva a ze tří nezávislých právních posudků. Ta stanoviska byla podložena, nerozhodoval jsem sám za sebe, to není věc rozhodnutí jednoho člověka. Vzhledem k tomu, že zákon byl nejasný a sporný, bylo potřeba vyčkat na rozhodnutí soudu," řekl Novinkám Sobotka.

Stát straně již dříve vyplatil jak samotné příspěvky za mandáty, tak i úroky z prodlení ve výši 500 000 korun. Pražský městský soud totiž v listopadu 2006 rozhodl, že strana má na příspěvky nárok.

Svévolné rozhodnutí

Obvodní soud v nejnovějším rozhodnutí označil postup exministrů Sobotky a Tlustého za "zcela svévolný a v extrémní míře vybočující z pravidel a požadavků dobré správy". Advokát Polčák upozornil, že na základě zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem lze po obou bývalých ministrech požadovat, aby vysouzenou částku zaplatili z vlastní kapsy.

SNK ED vedla s ministerstvem financí spor o vyplacení státních příspěvků za členy pražského zastupitelstva, kteří byli zvoleni na kandidátce subjektu Demokraté Jana Kasla, což bylo sdružení strany Evropští demokraté (ED) a nezávislých kandidátů. Kandidáti navrhovaní ED ve volbách získali 15 mandátů.

Strany úspěšné ve volbách do pražského magistrátu měly právo na roční státní příspěvek 250 000 korun za každý mandát. Tehdejší ministr financí Sobotka i jeho nástupce Tlustý však zastávali názor, že podle zákona o politických stranách má na příspěvek nárok pouze strana nebo hnutí (případně jejich koalice), nikoli sdružení politické strany a nezávislých kandidátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám