Hlavní obsah

Havlová bude v etické komisi lékařské komory

Novinky, Hana Kadečková
PRAHA

Manželka prezidenta Dagmar Havlová bude radit vedení České lékařské komory (ČLK) v otázkách etiky. Přijala totiž nabídku šéfa ČLK Davida Ratha, aby se stala členkou etické komise ČLK.

Foto: Lenka Buriánová

"Důležité je zapojení osob se zdravotním postižením do veřejného života," uvádí koordinátorka projektu "Boříme komunikační bariéry" Lenka Buriánová

Článek

"Tato komise je poradním orgánem představenstva ČLK. Nemá žádné rozhodovací pravomoce. Má sloužit vedení komory na zpracování postojů, názorů, stanovisek k některým zásadním, závažným etickým problémům v medicíně jako je například eutanazie, otázka potratů, či klonování.

Náplní komise by mělo být určování etických pravidel a norem, které se našeho povolání dotýkají," řekl Právu Rath.

Podle něj se lékaři na sjezdu ČLK loni v listopadu dohodli, že etickou komisi rozšíří i o laiky: "Mnohé otázky, jako například eutanazie, jsou zajímavé pro celou společnost, nejen pro lékaře a nelze k nim přistupovat způsobem, že lékaři nejlépe vědí, jak to má být," uvedl Rath.

Chtějí zasvěcené lidi a autority

Podle něj by však laickou veřejnost měli zastupovat lidé, kteří "jsou sice nelékaři, ale něco o té profesi vědí". Měly by to být navíc obecné autority. "A proto jsme mezi jinými oslovili i paní Dagmar Havlovou. Nejde nám o to, že je známá a vlivná, ale že se zabývá humanitární činností, hodně se angažuje ve zdravotnické oblasti, její nadace pomáhá při programu prevence rakoviny. Čili mám dojem, že z toho titulu splňuje náš předpoklad, jaký člověk by v komisi měl být."

Na dotaz Práva, zda lékařům nevadí, že Havlová před časem upřednostňovala alternativní medicínu, Rath odpověděl: "Naopak. My si sice o alternativní medicíně myslíme své, máme pro to i určité argumenty, na druhou stranu nám nepřijde vhodné s někým jen proto, že má na alternativní medicínu trošku jiný pohled, nekomunikovat. Naopak si myslíme, že i tento pohled je potřeba znát, vědět argumenty, diskutovat o nich a přemýšlet o nich."

Že Havlová nabídku přijala, potvrdil Právu Martin Krafl z Kanceláře prezidenta republiky: "Paní Havlovou nabídka potěšila, velmi si jí váží a přijala ji," uvedl.

Podle něj se Havlová musí nejprve seznámit s činností komise. "Pevně věří, že díky svým zkušenostem s prací v nadaci, zejména na projektu prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku, kterému se věnuje již přes pět let a vzhledem ke svým častým návštěvám v nemocnicích a hospicích, bude mít zkušenosti, které využije," dodal Krafl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám