Hlavní obsah

Zelení navrhli referendum o přímé volbě prezidenta

Právo, Petr Janiš

Zelení ve Sněmovně předloží návrh ústavního zákona o referendu o přímé volbě prezidenta. Výsledek referenda s otázkou, zda lidé chtějí volit prezidenta přímo, by měl mít sám povahu ústavního zákona. Informoval o tom šéf zelených Martin Bursík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Strany zelených Martin Bursík

Článek

Zelení pro referendum navrhují otázku "Souhlasíte s tím, aby lid volil prezidenta republiky přímo a aby ústava ČR byla změněna podle přílohy č. 1 ústavního zákona?" Tento ustavní zákon by měl změnit článek Ústavy o způsobu volby prezidenta republiky.

Bursík k tomu řekl, že je to šestý pokus o přímou volbu prezidenta, která má podle zelených propojit vůli politických stran s vůlí veřejnosti.

Pro platnost referenda by byla potřeba nadpoloviční většina.

Způsob volby prezidenta by byl podle zelených ještě na diskusi. Navrhují systém jako do senátních voleb, s pojistkou třetího kola, kdyby druhé kolo dopadlo patem. Do druhého kola by postoupili dva kandidáti s největším počtem hlasů. Navrhovat kandidáty by mohlo 10 senátorů, 20 poslanců a 10 tisíc občanů.

Svůj návrh na přímou volbu prezidenta mají i sociální demokraté, příští týden jej má projednávat parlament. ČSSD ale chtějí měnit kompetence prezidenta, což zelení v plánu nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám