Hlavní obsah

Ministr Svoboda se soudí s charitou o dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se pře s charitativní organizací Domov svaté Rodiny o činžovní dům v pražských Dejvicích. Oba tvrdí, že jsou legitimní dědici. Soudní řízení začne u obvodního soudu pro Prahu 6 příští pátek. Někteří lidovci Svobodu za spor kritizují chtějí vysvětlení. Informoval o tom Týden.cz.

Článek

Domov svaté Rodiny i Svoboda shodně tvrdí, že je majitelka činžovního domu Marie Kaprálková v závěti určila jako dědice. Hodnota nemovitosti se odhaduje na 50 miliónů korun.

Kaprálková sepsala dvě závěti: v té první Svobodovi odkázala činžovní dům, později ale ministrovi odkázala "jen" milión korun a čtyřpatrový dům darovala charitě. Svoboda pozdější závěť napadl a tvrdí, že Kaprálková nebyla před smrtí svéprávná.

Dejvický dům byl součástí rozsáhlého majetku, který Kaprálková získala s pomocí tehdejšího právníka Cyrila Svobody na počátku 90. let v restituci.

Ministr se nechce k soudnímu sporu vyjadřovat. "K tomu se vůbec nevyjadřuji," řekl Svoboda už dříve ČTK a ani ve čtvrtek nechtěl spor komentovat. Podle informací ČTK považuje za nevhodné komentovat probíhající občansko-právní spor, a to až do doby pravomocného rozhodnutí soudu.

Někteří lidovci chtějí po Svobodovi vysvětlení

Šéf vládních legislativců ale možná bude ještě před tím muset čelit dotazům některých svých stranických kolegů, kteří vyjadřují rozpaky nad sporem křesťanského demokrata s dobročinnou organizací, jejíž zřizovatelem je pražské arcibiskupství.

Někteří poslanci KDU-ČSL chtějí na úterním zasedání poslaneckého klubu Svobodu požádat o vysvětlení případu. Jiní lidovci to považují za soukromou věc ministra, kterou musí vyřešit soud, další připustili, že záležitost je pro stranu nepříjemná a nešťastná.

Domov svaté Rodiny je církevní zařízení v Praze 6, které poskytuje celoroční pobytové služby dospělým lidem s mentálním a kombinovaným postižením a snaží se o jejich začleňování do společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám