Hlavní obsah

Moserová o dalších možných kandidátech

Novinky, Jitka Götzová, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neúspěšná kandidátka na prezidenta senátorka Jaroslava Moserová v rozhovoru pro deník Právo nevyloučila, že by se mohla účastnit i třetí volby. Avšak tuto možnost vidí jako málo pravděpodobnou a jen v případě, že by kvůli obrazu země v zahraničí měla být na Hradě žena. Moserová předpokládá, že se vládní koalice shodne na Otakaru Motejlovi.

Foto: SPŠ Karviná

Loňský Den studentů na SPŠ

Článek

Již po prvním kole páteční druhé volby, ve které vypadl kandidát soc. dem Miloš Zeman, se většina koaličních politiků shodovala, že je nutné pro další volbu najít společného kandidáta. O tom je přesvědčena i Moserová, kterou na Hrad nominoval senátorský Klub otevřené demokracie. "Je třeba, aby se vládní koalice spolu s naším klubem dohodla na jednom kandidátovi. Předpokládám, že mne nenominují, ale že se přikloní k Otakaru Motejlovi," řekla Moserová.

Případná kandidatura ombudsmana Otakara Motejla, však podle jeho slov záleží na tom, kým bude osloven. "Jde spíš o lidi, než o názvy stran. Já bych nerad opakoval roli kolegy Bureše," řekl Motejl. Není přitom pro něj důležité, zde jej osloví koalice totožná s vládní. "Šlo mi spíš o to, aby se strany skutečně dohodly," vyjádřil své mínění. Motejl by si v případě neúčasti Václava Klause ve třetí volbě, což se však jeví jako nepravděpodobné, mohl získat hlasy některých zákonodárců z ODS. "Já jsem si dokonce dovedl představit, že bych mohl být pro některé členy ODS přijatelný," uvedl Motejl.

Moserová v rozhovoru pro Právo zmínila i dvě další jména, která by potencionálně mohla být v uvažování o kandidátech na Hrad. "Kdyby senátorka Dagmar Lastovecká nebyla tak stranicky vázána a byla svobodnější, umím si ji tam představit," řekla Moserová. Zmínila i Pavla Rychetského, i když v jeho případě ji není milá jeho komunistická minulost. "Mohl by být, ale bylo mi milejší, kdyby prezidentem byl člověk, který nikdy nebyl v komunistické straně," řekla senátorka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám