Hlavní obsah

Česko zřídí speciální centrum proti terorismu, chtějí to prý USA

Právo, Jakub Troníček

Českou republiku by mělo do budoucna chránit před terorismem speciální centrum, které má podle zjištění Práva vzniknout ještě letos v rámci policie. V uplynulých dnech o tom v reakci na vyjednávání s USA o zrušení vízové povinnosti rozhodl ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Právě vznik protiteroristického centra byla totiž jedna z podmínek americké strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer

Článek

O přesné podobě nového pracoviště vnitro vyjednává s vedením policie. Nejpravděpodobnější varianta přitom podle informací Práva počítá s tím, že centrum vznikne v rámci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kde funguje již nyní odbor specializující se na terorismus a extremismus. Ve hře ale zůstává i možnost, že by vznikl zcela nový útvar přímo pod policejním prezidiem.

„Kromě policistů budou k centru přiděleni i důstojníci ze všech našich zpravodajských služeb, tedy civilní rozvědky a kontrarozvědky a vojenského zpravodajství,“ řekl Právu Langer.

Základy budoucího kontaktního místa pro všechny zahraniční partnery v boji proti terorismu by podle jeho slov měly vzniknout ještě letos v létě, plně obsazené by centrum mohlo být do konce letošního roku.

Hlavní poslání: analytika

Podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů bude mít protiteroristické pracoviště za úkol především analýzu a předávání získaných informací. „Odpovědnost za konkrétní kroky, které se pak budou v případě ohrožení konat, bude nadále na šéfech výkonných útvarů policie, popřípadě na hejtmanovi příslušného kraje,“ poznamenal.

Kromě zástupců všech tajných služeb budou v centru zastoupeny i další složky Integrovaného záchranného systému, tedy hasiči a záchranka. „Nepůjde ale o žádný velký útvar, počítáme s jedním zástupcem z každé zainteresované složky. Cílem je, aby bylo centrum schopné efektivně zpracovávat a předávat informace,“ dodal policejní šéf.

Vznik protiteroristického centra v rámci struktur policie navrhoval už před dvěma lety Langrův předchůdce ve funkci za ČSSD František Bublan. Současná vládní koalice ale až dosud rozhodnutí o podobě boje proti terorismu odkládala. Provizorně přitom jako kontaktní místo určila civilní kontrarozvědku čili Bezpečnostní informační službu (BIS). Její mluvčí Jan Šubert uvedl, že služba je připravena s policií na vzniku nového centra plně spolupracovat. „Vítáme jakékoli kroky, které vedou k zefektivnění boje s terorismem,“ řekl.

Také Bublan současnou iniciativu vítá, ale zároveň poukazuje na možná úskalí případného umístění centra při ÚOOZ. „Mohlo by to mít za následek, že zpravodajské služby nebudou chtít z obav před zneužitím předávat ty nejcitlivější informace. Pro vzájemnou důvěru by podle mého názoru bylo lepší, pokud by centrum vzniklo jako samostatný útvar,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám