Hlavní obsah

Demonstrace před Úřadem vlády způsobila dopravní kolaps

PRAHA

Prostranství před úřadem vlády v Praze ve středu opět zcela zaplnili odboráři s transparenty, píšťalkami a řehtačkami. Hluční demonstranti se zde sešli opět po týdnu. Odboroví předáci je svolali, aby společně protestovali proti vládou chystané důchodové reformě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odbory na demonstraci před Úřadem vlády

Článek

Demonstranti byli i na tramvajových kolejích a způsobili v místě dopravní kolaps. Po trase kolem Strakovy akademie totiž jezdí většina tramvají, které normálně jezdí přes Letnou. Ta je ale nyní zavřená.

"Odmítáme, aby důchodová reforma uvrhla občany ČR do chudoby," hlásal transparent čnící vysoko nad hlavami demonstrantů. Na Tylově náměstí zase protestovalo několik desítek stoupenců KSČM proti regulačním poplatkům ve zdravotnictví.

Hlavním řečníkem odborářské demonstrace byl předseda odborového svazu KOVO Josef Středula, který své vystoupení pojal teatrálně. Na improvizované pódium vystoupil v lesknoucím se a objemném ochranném plášti, v němž pracují zaměstnanci v horkých provozech. Stylově se vybavil i masivními ochrannými černými brýlemi, jeho image slévače narušoval pouze světlý širák na hlavě.

Středulovi na vládou zamýšlené důchodové reformě vadí zejména, že by na ní měly vydělávat soukromé penzijní fondy. Nesouhlasí ani s tím, aby stejně jako ostatní zaměstnanci chodili do důchodu v 65 letech i horníci a další pracovníci v náročných podmínkách. "Ty jim výrazně zkracují život a v mnoha případech se ani nedožívají dnešní hranice odchodu do důchodu," prohlásil Středula.

Odbory na demonstraci před Úřadem vládyfoto: Právo/Milan Malíček

Odboráři si stěžují, že se s nimi vláda o jejich představách o budoucnosti penzijního systému odmítá bavit. "Všude se tvrdilo, že bude celospolečenská dohoda, a ta se nekoná," řekl Středula. "Lidem se neříká pravda. Vypadá to, že důchody budou velmi špatné, velmi nízké a bude problém, aby z nich lidé vůbec vyžili," prohlásil.

Odboráři uvedli, že se dnešní demonstrace zúčastnilo nejméně 3600 lidí. Přihlížející policisté počet demonstrantů odhadli asi na 2500. To je asi dvojnásobek oproti minulé demonstraci, na níž proti reformě zdravotnictví navrhované ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (OSD) přišlo demonstrovat asi 1200 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám