Hlavní obsah

Osobnosti vyzývající k bojkotu poplatků teď platit budou

Novinky, jov

Středeční rozhodnutí Ústavního soudu, který posvětil poplatky ve zdravotnictví, udělalo čáru přes rozpočet signatářům petice, která vyzývala k jejich bojkotování. Řada osobností, mezi nimi i politiků, nyní uvádí, že budou výrok ÚS respektovat a poplatky hradit budou.

Článek

Výzvu lidem, aby nehradili poplatky do doby, než rozhodne Ústavní soud (ÚS), podepsali kromě místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky například stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath, místopředseda KSČM Jiří Dolejš nebo exministr zahraničí Jiří Dienstbier.

"Osobně samozřejmě respektuji rozhodnutí ÚS, i když šlo o těsnou většinu, tak je platné. Nyní je třeba soustředit se na jediné řešení a tím je změna legislativy,“ uvedl pak další ze signatářů, místopředseda komunistů Dolejš.

ÚS ve středu zveřejnil své rozhodnutí, poplatky nezrušil. Hlasování bylo ale velice těsné, rozhodl jediný hlas. Signatářům přesto nezbývá, než verdikt respektovat. Například Sobotka své "předsevzetí" dodržel a do středy skutečně poplatky u lékaře odmítal platit. To se nyní změní.

"Myslím, že všichni musíme rozhodnutí ÚS respektovat. Do této doby jsem poplatek neplatil a teď budu respektovat, jak jsem prohlásil již dříve, rozhodnutí ÚS,“ řekl Novinkám Sobotka.

Také Rath nyní neradí, aby lidé poplatky nadále neplatili. "Závisí na každém zvlášť, ale protože ÚS rozhodl takto, tak asi by měli platit s tím, že je třeba, aby šli ke krajským volbám,“ uvedl na dotaz Novinek, co by poradil lidem, kteří výzvu vyslyšeli a poplatky neplatili.

Šťastný: Nezáleží na tom, že rozhodl jediný hlas

Místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) odmítá, aby bylo rozhodnutí ÚS relativizováno tvrzením, že prošlo pouze o jediný hlas. Považuje to za politizaci.

"Nelze říct, že jsou poplatky trochu ústavní nebo trochu neústavní, protože je to jenom o jeden hlas. Toto není basketbalové utkání, rozhodnutí mohu pouze respektovat,“ řekl Novinkám s tím, že zastává názor, že by ÚS neměl hlasovací poměry zveřejňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám