Hlavní obsah

Na Karlově a Tylově náměstí nechceme alkohol, rozhodla Praha 2

– PRAHA

Praha 2 se přidává k obcím, které zakazují pití alkoholu na některých místech. Radnice se rozhodla, že zakáže popíjení na Karlově a Tylově náměstí. Podle návrhu vinohradské radnice bude veřejné popíjení zapovězeno také v některých dalších ulicích této městské části.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Alkohol v parcích popíjejí především bezdomovci.

Článek

Konzumaci alkoholu na veřejnosti chce radnice zakázat také v prostoru Trojické ulice od nábřeží k ulici Na Slovanech a v ulici Na Rybníčku od hřiště po Štěpánskou, řekl novinářům místostarosta Jiří Paluska. Návrh radnice odešle magistrátu, který už  chystá vyhlášku o omezení pití alkoholu na veřejných prostranstvích.

Vinohradská radnice vybrala místa podle zkušeností. "Je to maximum možného," poznamenala místostarostka Eva Paulová (ODS). Představitelé úřadu si ale nedělají iluze o tom, že problém vymizí. "Přesune se jinam, jinak to nemůže být. Lidé pít nepřestanou," podotkl Paluska. Soudí, že místa, na kterých bude popíjení zapovězeno, se časem rozšíří.

Problémy v parcích 

Problémovými místy ve druhé městské části se podle Paulové staly parky. Alkohol v nich prý popíjejí hlavně bezdomovci.

Místa do vyhlášky navrhují jednotlivé radnice, plošný zákaz není ze zákona možný. Například Praha 1 si přeje, aby bylo pití alkoholických nápojů zapovězeno na Staroměstském náměstí, na Jungmannově náměstí, na Uhelném trhu, na Havelském náměstí, u stanice metra Národní a na Kampě. Zákaz by se měl rozšířit i na aplikaci zakázaných drog.

Vyhlášku, která popíjení na některých veřejných prostranstvích zakazuje, hodlá schválit několik dalších měst v Česku. Zákaz v současné době platí například v Ústí nad Labem. Za jeho porušení může policie uložit pokutu až 1000 korun.

Ústavní soud dříve podobné normy rušil. Ministerstvo vnitra ale vyhlášku letos posvětilo a oznámilo, že ji nebude pozastavovat ani ji rozporovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám