Hlavní obsah

Foldyna chválí Klause za Kosovo, proti vládě chystá demonstraci

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesouhlas s uznáním Kosova bude slyšet i na pražském Václavském náměstí. Jaroslav Foldyna (ČSSD) na tento pátek svolává demonstraci, na které by kromě kritiky vlády Mirka Topolánka (ODS) měl zaznít protest proti nedodržování práv nealbánského obyvatelstva v Kosovu. Českého prezidenta Václava Klause a jeho postoj ke Kosovu naopak Foldyna chválí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

„Ve středu jsme protest ohlásili na pražském magistrátu. Chceme demonstrovat nejen proti uznání Kosova českou vládou, ale také proti nedodržování práv nealbánského obyvatelstva v Kosovu,“ řekl ve středu Novinkám Foldyna. Podle něj by se měl například ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (za SZ) do Kosova vydat, aby viděl, jaká je zde skutečně situace.

Z českých politiků Foldyna chválí prezidenta Václava Klause, který prohlásil, že se při odjezdu srbského velvyslance Vladimira Vereše na konzultace do Bělehradu styděl. „Velké poděkování a obdiv patří panu prezidentovi,“ uvedl Foldyna.

Oceňuje přitom i postoj slovenské vlády premiéra Roberta Fica. Ta zatím Kosovo narozdíl od Topolánkova kabinetu neuznala. „Slovenská vláda navazuje na masarykovské tradice, ta naše je spíše pokračovatelkou Emanuela Moravce,“ kritizuje Foldyna.

Bývalý poslanec je spoluzakladatelem občanského sdružení Přátelé Srbů žijících v Kosovu. „Chceme objektivně informovat o dění v Kosovu, poskytovat humanitární pomoc. Máme do budoucna i ambici být prostředníkem mezi znesvářenými stranami,“ uvedl k tomu Foldyna.

Reklama

Související články

ČSSD chce řešit uznání Kosova ve Sněmovně

ČSSD otevře podle svého stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka téma uznání Kosova ve Sněmovně. Sociálním demokratům vadí, že vláda Mirka Topolánka...

Výběr článků

Načítám