Hlavní obsah

Do penze? Ještě uvidím, říká kardinál Vlk

Právo,
PRAHA

Zda za rok opustí úřad pražského biskupa, posoudí kardinál Miloslav Vlk (76) podle svého zdravotního stavu. Na své webové stránce uvedl, že z kardinálské "hodnosti" se do důchodu neodchází, ale podání demise z úřadu arcibiskupa bude jeho povinností. Reagoval tak na zprávy médií, že je uvažuje o odchodu do důchodu kvůli chatrnému zdraví.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kardinál Miloslav Vlk

Článek

"Podat demisi z úřadu pražského arcibiskupa - ne však z kardinálské 'hodnosti', z ní se do důchodu neodchází - je povinností každého biskupa,“ uvedl na své webové stránce.  

Zároveň připomenul, že o odchodu do důchodu vážně uvažoval před dovršením svého 75. roku, ale papež mu lhůtu prodloužil.

Požádat papeže o odchod může ihned 

Vlk za rok musí papeži znovu předložit demisi. "Pokud neuznám svou novou situaci  natolik tíživou, abych požádal papeže o propuštění do důchodu třeba ihned,“ poznamenal. Podle něj apoštolský nuncius v ČR informuje Vatikán o zdravotní situaci biskupů a papež zváží, zda jeho demisi přijme.

Kardinál kvůli celkovému vyčerpání byl v minulých dnech hospitalizován a nyní by měl pobývat v lázních Třeboň. "Bude také záležet na tom, jak se za rok budu zdravotně cítit, jak dalece budu chtít své nynější zdravotní peripetie využít v případném rozhovoru o dalších mých osudech,“ poznamenal Vlk.

Reklama

Související témata:

Související články

Kardinála Vlka propustili z nemocnice

Kardinál Miloslav Vlk byl propuštěn z nemocnice a připravuje se na pobyt v lázních v Třeboni. Tam by měl zůstat do poloviny června. Jeho mluvčí Aleš Pištora...

Výběr článků

Načítám