Hlavní obsah

Bursík: ke svolání volebního sjezdu mě asi dokopou

Novinky, znk
PRAHA

Předseda zelených Martin Bursík si myslí, že mimořádný sjezd, který by volil nové vedení, se i přes jeho odpor nakonec uskuteční. Podle něj by se tak mohlo stát nejdříve po prázdninách, tedy těsně před podzimními volbami. Uvedl to v pondělí v rozhovoru pro Rádio Impuls.

Článek

"Já ten sjezd nechci, nepovažuji to za racionální z důvodů zájmů politické strany jako takové v supervolebním roce. Ale zdá se a všechno nasvědčuje tomu, (...) že budu dokopán k tomu, aby se ten sjezd uskutečnil," řekl Bursík v rozhovoru.

Předseda zelených si postěžoval, že příliš mnoho členů strany prostřednictvím médií "rozmazává obraz Strany zelených". "U veřejnosti a před volbami vlastně jsme v situaci, kdy já mám obavy, aby bylo veřejnosti vlastně jasné, jakou politiku reprezentujeme a jakou budeme reprezentovat po volbách," doplnil.

Podle něj se straníci musí rozhodnout, co vlastně chtějí, aby SZ byla "tak jako nyní středovou stranou, která má největší koaliční potenciál ze všech politických stran a je otevřena spolupráci s ostatními nebo chceme rozbít tuhle vládu a stát se součástí levice a spolupracovat pouze se sociální demokracií."

O svolání rozhoduje předsednictvo, Bursík se ale chce napřed poradit s krajskými předsedy. "Ti nesou odpovědnost za úspěch v krajských volbách," řekl. Podle šéfa zelených by rozhodnutí o tom, jestli uspořádat mimořádný sjezd, mohlo padnout do dvou měsíců, sám sjezd by ale byl nejspíš až po prázdninách. "V červenci nebo v srpnu, to není úplně standardní a to bývají lidé i straníci někde u rybníka nebo na horách," vysvětlil.

Špatná stranická pravidla

Bursík si také postěžoval na vnitrostranické stanovy, které podle něj neumožňují spravovat stranu účinně. "Problém je v tom, že vnitřní předpisy strany vlastně neumožňují tu stranu zcela efektivně řídit, protože my se nedokážeme vyrovnat s tím, že jednotliví straníci si vlastně vykládají vnitrostranickou demokracii tak, že tu jednoho napadne odvolat (ministra zahraničí za SZ) Schwarzenberga, tu toho samého napadne žádat o to, aby odešel předseda strany," poznamenal předseda SZ.

Byla to narážka na šéfa zahraniční sekce SZ Jiřího Čáslavku, který v pondělí poslal Bursíkovi kritický dopis a navrhl svolání mimořádného sjezdu. Na otázku, jestli mu v dopise chybí Čáslavkova rezignace, odpověděl: "Já si myslím, že by to bylo naprosto na místě".

Čáslavka ale o rezignaci neuvažuje. "Nevidím k ní žádný důvod. Tím, kdo porušuje rozhodnutí celostátního výboru, je předseda Bursík," reagoval pro Novinky. 

Dopis Čáslavky Bursíkovi čtěte ZDE a Bursíkovu odpověď ZDE

Reklama

Související články

Bursík se volebnímu sjezdu nebrání

Předseda SZ Martin Bursík uvedl, že není proti svolání mimořádného sjezdu, který by volil nové vedení strany. Dodal ale, že by se měl případně uskutečnit ještě...

Výběr článků

Načítám