Hlavní obsah

VIDEO: V Kobylisích odhalili základní kámen památníku operaci Anthropoid

PRAHA
Aktualizováno

V pražských Kobylisích byl v úterý dopoledne odhalen základní kámen památníku Jozefu Gabčíkovi a Janu Kubišovi, kteří 27. května 1942 provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Odhalení se zúčastnilo asi 60 lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Položení základního kamene pomníku 66 let po atentátu.

Článek

Pomník bude stát na místě, kde k atentátu došlo. To ale dnes vypadá výrazně jinak než před 66 lety. V blízkosti místa je autobusová zastávka v ulici V Holešovičkách.

Položení kamene se účastnil starosta Prahy 8 Josef Nosek a zástupci vojenského historického ústavu, čestná stráž a také trojice skotských dudáků. Přihlíželo i několik mladých lid, kteří se hlásí k ultrapravici.

Nejdůležitější čin odboje

Podle zúčastněných se Kubiš s Gabčíkem po letech dočkali důstojné připomínky svého hrdinského činu. Parašutisté byli označeni za hrdiny a jejich čin za nejdůležitější odbojový čin v české historii.

Na místo atentátu umístila skupina vlastenců už loni 18. června loňského roku pamětní desku.

„Pokud naše akce a činy dalším lidí, kterým nebyla nečinnost státu lhostejná, pomohla politiky konečně dokopat k něčemu pořádnému, jsme šťastni. Počínaje dneškem se náš sen splnil. To, o co jsme se snažili tolik let, se stalo skutečností,“ řekl Právu člen skupiny vlastenců Barbaři, kteří na místě atentátu umístili v létě 2007 tajně vlastní pamětní desku.

Pamětní deska v Zenklově ulici v Praze 8.foto: PRÁVO/Petr Blahuš

Kubiš a Gabčík atentát provedli 27. května 1942 v zatáčce tehdejší Kirchmayerovy třídy do ulice V Holešovičkách. Gabčík plánoval protektora zabát samopalem, ten se ale zaseknul, proto Kubiš použil ruční granát. Heydrich byl smrtelně zraněn. Zemřel 4. června 1942 v nemocnici.

Jan Kubiš Foto: Archiv ČTK

OPERACE ANTHROPOID

Operace Anthropoid byla zorganizována ve Velké Británii. Jozef Gabčík a Jan Kubiš tu pro ni byli vycvičeni. Nad českým územím je vysadila speciální peruť britského letectva RAF.

Atentát měli spáchat poblíž domu Heydricha v Panenských Břežanech. Ten byl ale příliš střežen, vybrali proto ostrou zatáčku v Praze-Libni, kudy přejíždělo auto s Heydrichem a v zatáčce muselo výrazně zpomalit.

Gabčík skočil před auto, vytáhl samopal a chtěl začít po Heydrochovi střílet, zbraň však selhala a Kubiš hodil po autě připravený granát. Ten dopadl poblíž vozu a Heydricha vážně zranil.

Protektor byl operován, měl rozsáhlá vnitřní zranění, zemřel v nemocnici několik dní po atentátu.

Parašutisté se po útěku ukryli v kostele v Resslově ulici, kde je ale po zradě Karla Čurdy z parašutistické skupiny gestapo vypátralo. Při přestřelce byl Kubiš smrtelně zraněn střepinami granátu, Gabčík spáchal těsně před dopadením sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám