Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: předseda školských odborů František Dobšík

– PRAHA

V pondělí 9. června proběhne stávka všech školských pracovníků. Podle odborářů nejsou finance, které ministerstvo školství plánuje investovat do školství, dostatečné. Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík byl ve středu dopoledne na on-line chatu Novinek

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

František Dobšík na on-line chatu

Článek

Vláda podle Dobšíka a školských odborů řeší školství jen částečně. Půl miliardy, které ministerstvo nabízí, je prý málo. Na protestu očekává účast více než poloviny školských zařízení.

Peníze na zvýšení platů učitelů dojednal ministr školství Ondřej Liška (SZ). Půl miliardy by šlo letos, čtyři miliardy příští rok. Učitelé požadovali takovou sumu, která by zaručila růst platů o sedm procent, podle nich to letos byly asi tři miliardy korun.

Podle ministerstva je stávka iracionální, žádné další peníze jim přinést nemůže. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) již dříve řekl, že pracovníkům ve školství už sumou 4,5 miliardy, kterou letos a příští rok dostanou, porostou platy nejvíce ze všech ve státním sektoru.

František Dobšík na on-line chatufoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Školy zůstaly naposledy uzavřeny 4. prosince minulého roku, jednodenní stávku vyhlásily odbory právě kvůli letošním prostředkům na platy, ale také na pomůcky. Předtím se konala výstražná jednodenní stávka 1. září 2003. V roce 1997 se uskutečnila řetězová stávka, která byla přerušena po měsíci. Odbory už také několikrát vyhlásily stávkovou pohotovost, která však ve stávku nevyústila.

Reklama

Výběr článků

Načítám