Hlavní obsah

Původní vyšetřovatel Čunkovy kauzy Šošovička končí ve funkci

– OLOMOUC
Právo, Radim Kijonka

Milan Šošovička, původní vyšetřovatel případu Jiřího Čunka, končí koncem měsíce ve funkci šéfa protikorupční skupiny v Olomouci. Podle informací Práva odchází na vlastní žádost tři měsíce po svém povýšení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek

Článek

Sám Šošovička se k důvodům nechce vyjadřovat stejně jako vedení protikorupční policie. „Nebudu se k tomu vyjadřovat, obraťte se na tiskovou mluvčí,“ řekl Právu Šošovička.

Zdroj z protikorupční policie však Právu naznačil, že Šošovička neodchází zcela dobrovolně.

„Když se na začátku dubna začalo v médiích rozebírat, že se stal vedoucím olomoucké skupiny, tak se o celou věc začalo zajímat naše vedení v Praze. Šošovička byl poté donucen v nové vedoucí funkci skončit,“ uvedl tento zdroj.

Šošovičku za jeho postup v Čunkově kauze ostře kritizoval jihlavský státní zástupce Arif Salichov, který vicepremiérovo trestní stíhání zastavil. Inspekce ministra vnitra však žádné chyby ve vyšetřování nenašla, její závěr potvrdilo i krajské státní zastupitelství.

Státní zastupitelství Šošovičkův případ prošetřuje

Nyní ještě Šošovičkův postup prověřuje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které vede Milena Hojovcová. Tu do funkce dosadila nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Právě Hojovcová se koncem dubna sešla se šéfem protikorupční policie Jiřím Novákem. Zda se aktéři schůzky bavili přímo o Šošovičkovi, ale nikdo z nich nepotvrdil.

Podle informací Práva jde již nejméně o pátého policistu, který buď u protikorupčního útvaru úplně skončil, nebo přišel o funkci v souvislosti s vyšetřováním Čunkova případu.

Na konci loňského roku odešla do civilu šéfka protikorupční policie Renata Strnadová a její náměstek. „Oficiálně odešli na vlastní žádost, ale za jejich odchodem je z velké části rovněž kauza Čunek,“ řekl Právu zdroj z protikorupční policie.

Ve své funkci skončil také Vlastimil Studený, šéf severomoravské expozitury, která Čunkův případ vyšetřovala. Společně s ním údajně opustil funkci v ostravské expozituře ještě jeden jeho podřízený.

Možnost, že by měly mezi policisty a žalobci začít velké čistky, naznačil Čunek loni na začátku listopadu. Uvedl to v souvislosti s tím, že policisté a státní zástupci měli v jeho případu vynášet informace.

„Věřím, že po skutečně důkladné čistce může nastat konečně strach, který bude ovládat ty, kteří by snad pomysleli na to, že by zase prodali nějaké informace,“ prohlásil loni šéf lidovců Čunek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám