Hlavní obsah

Kamery na Hradě volbu prezidenta nenahrávaly, tvrdí policie

Právo, rav
PRAHA

Policejní Útvar pro ochranu prezidenta v pondělí odmítl tvrzení senátora Josefa Novotného, že únorovou volbu hlavy státu natáčely ve Španělském sále Pražského hradu místní kamery a že záznam z nich odmítá Hrad vydat protikorupční policii (ÚOKFK).

Článek

„Kamera, která je zachycena na snímcích, je technická kamera, kterou využívá externí firma zvukové režie k zajištění komerčních akcí pořádaných ve Španělském sálu,“ napsal v pondělí v tiskovém prohlášení za zmíněný útvar mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

Kamera podle něj při volbě prezidenta nebyla a ani teď není napojena na žádné záznamové zařízení. „Podle dostupných informací k takovému účelu ani nikdy v minulosti nesloužila,“ sdělil Kubalák. Útvar pro ochranu prezidenta se přitom stará na Hradě o bezpečnost a také o tamní kamerové systémy a měl by tedy vědět, jaké kamery v sídle prezidenta fungují.

Jak Právo jako první v sobotu informovalo, senátor SNK ED Novotný, který kvůli volbě prezidenta podal na dosud nejmenovaného kolegu z ODS trestní oznámení pro pokus o uplácení, předal minulý týden protikorupční policii fotografii zachycující při volbě kameru ve Španělském sále.

K tomu Novotný Právu řekl, že právě jedna z kamer mohla zachytit situaci, při níž mu senátor ODS nabídl dvoumiliónový úplatek za hlas pro Václava Klause. Podle jeho informací o záznamy z kamerového systému na Hradě žádali i vyšetřovatelé z ÚOKFK, ale neúspěšně. Dokonce prý nebyli do sálu i přes původní sliby vůbec vpuštěni.

„Ve Španělském sálu nebyly instalovány ani jiným způsobem využívány v době volby prezidenta stacionární kamerové systémy, které by umožňovaly jakýkoli záznam,“ oponoval v pondělí senátorovi Kubalák.

Je však s podivem, že tyto informace, které médiím poskytlo policejní prezidium, nemá protikorupční policie, která přitom domnělý pokus o korupci při volbě šetří. Její vyšetřovatelé sice žádali o informace ke kamerám na Hradě, odpověď ale zatím nedostali.

Josef Novotný (SNK-ED)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám