Hlavní obsah

U soudu s Benešovou mají svědčit Pospíšil i Vesecká

Právo, Novinky, ČTK, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Civilní spor mezi sedmi vysokými justičními představiteli a někdejší nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou bude mít velmi zajímavé pokračování. Na návrh sedmera žalobců v čele s nástupkyní Benešové Renatou Veseckou by u středočeského krajského soudu měli nově vypovídat například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a jeho dva náměstci Vladimír Král s Františkem Korbelem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká u soudu

Článek

Vypovídat by ale mělo i všech sedm lidí, kteří na Benešovou podali žalobu na ochranu osobnosti, tedy i sama Vesecká či exministr spravedlnosti Pavel Němec.

„To je kuriózní tahat ministra k soudu. V podstatě ho tak zapletli do kauzy Čunek, to je opravdu šílené,“ divila se návrhům protistrany, které v pondělí odpoledne písemně obdržela, sama Benešová.

K soudu moravská elita

„V pondělí odpoledne mi došel do kanceláře návrh celé G7 (sedmera žalobců) na slyšení jejich svědků: ministra Pospíšila, jeho náměstků Krále a Korbela, olomoucké vrchní státní zástupkyně Mileny Hojovcové, šéfa odboru trestního řízení na Nejvyšším státním zastupitelství Stanislava Potoczka a také náměstka olomouckého vrchního žalobce Jiřího Žampacha. Ti mají dokázat, že předchozí svědci, kteří vypovídali u minulého jednání, nemluvili u soudu pravdu,“ řekla Právu Benešová.

Připomněla tak, že počátkem května soud vyslýchal na její žádost trojici severomoravských státních zástupců, ostravskou krajskou žalobkyní Zlatuši Andělovou, bývalého olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana i jeho někdejšího náměstka Igora Stříže. Všichni tři před soudem upozornili na nestandardnost některých kroků a rozhodnutí v již skončené trestní kauze vicepremiéra Jiřího Čunka.

Andělová pak upřesňovala události týkající se tří jejích loňských schůzek s Němcem a místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou, kteří nyní patří mezi sedmero zmíněných žalobců proti Benešové.

Chtějí vlastní výslech

A právě také Němec s Kučerou stejně jako Vesecká, jihlavský okresní žalobce Arif Salichov, jeho brněnský nadřízený Petr Coufal, náměstek pražského vrchního žalobce Libor Grygárek a náměstek Vesecké Karel Černovský navrhli, aby i oni jako žalobci v soudním sporu s Benešovou byli soudcem Vojtěchem Ceplem mladším vyslechnuti.

K tomu podle dokumentu, který obdržela Benešová, požadují přečíst u soudu jako důkaz druhé usnesení Salichova o zastavení Čunkova stíhání z 16. listopadu loňského roku a navíc i usnesení Potoczka a tedy NSZ o změně státního zástupce v kauze Čunek z loňského 4. června. K tomu navrhují i přečtení některých novinových článků a dalších listin popírajících výpověď Andělové, doplnila Benešová.

„Ti pozvaní svědci mají zpochybnit svědectví trojice Andělová, Ištvan a Stříž. Ptám se ale, zda tyto nové svědky zprostí v plné míře mlčenlivosti, když tu mou trojici paní Vesecká nezprostila. Kde je pak právo na spravedlivý proces,“ upozornila Benešová.

Benešová chce také svědky

Pokud by skutečně mohli pozvaní svědci vypovídat v plném rozsahu i o kauze Čunek, Benešová podle svých slov bude chtít znovu výslech Andělové, Ištvana i Stříže s tím, že i oni budou zproštěni mlčenlivosti k Čunkovu případu.

Navíc poté, co Benešová zjistila, koho všeho chce sedmero žalobců vyslechnout, sama míní doplnit seznam požadovaných svědků o nová jména. „Zvážím jako další důkaz svědectví původního Čunkova žalobce z Přerova Radima Obsta či jeho dohledového státního zástupce v té kauze, kterým by měl být snad Radek Bartoš z ostravského krajského zastupitelství,“ upřesnila Benešová.

Vesecká se k návrhům na svědky nechtěla v pondělí vyjádřit s tím, že důvody, proč požaduje výslechy tolika lidí včetně ministra i jí samotné vyjdou najevo při dalším soudním jednání.

Pospíšil volal Vesecké kvůli žalobcům v kauze Čunek

Ministr Pospíšil v pondělí požádal Veseckou o vysvětlení, proč muselo pět žalobců, kteří nesouhlasili s tím, jak Vesecká postupovala v údajné korupční kauze vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, změnit místo. Uvedla to mluvčí ministerstva Jitka Zinke.

"Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje informace uveřejněné v dnešní Mladé frontě Dnes za závažné. Proto telefonicky požádal nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou o písemné stanovisko k uvedeným informacím," sdělila mluvčí. Pospíšil se nyní zotavuje po operačním zákroku. "Po rekonvalescenci se ministr setká s nejvyšší státní zástupkyní a záležitost prodiskutují," doplnila Zinke.

Mladá fronta Dnes uvedla, že jeden ze žalobců teď musí do práce dojíždět několik desítek kilometrů, druhý skončil na mezinárodním odboru, ačkoli nemluví cizími jazyky, třetí se přes 20 let praxe v trestním právu ocitl na netrestním odboru a zbylým dvěma byla přidělena stálá pohotovost pro příjem žalob od občanů. Vesecká se k současné situaci na státních zastupitelstvích vyjadřovat nechce.

Reklama

Související články

Spory žalobců zatím Veseckou neohrožují

Ačkoli podle současných či bývalých čelných představitelů české justice pondělní soudní jednání odhalilo v plné nahotě nynější neutěšený stav u soustavy...

Čunkova kauza zřejmě posílí úřad Vesecké

Mít pod kontrolou všechny závažné trestní kauzy a legálně do nich vstupovat. I tak se dá vysvětlit nová vyhláška, kterou připravuje ministerstvo spravedlnosti....

Výběr článků

Načítám