Hlavní obsah

Bursík se volebnímu sjezdu nebrání

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

Předseda SZ Martin Bursík uvedl, že není proti svolání mimořádného sjezdu, který by volil nové vedení strany. Dodal ale, že by se měl případně uskutečnit ještě před podzimními volbami. Reagoval tak na dopis, který mu v pondělí zaslal šéf zahraniční sekce Jiří Čáslavka. V něm obviňuje Bursíka z toho, že prosazuje osobní ambice na úkor programu SZ a vyzval k uspořádání mimořádného sjezdu. K výzvě na se zatím připojily poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová a dva krajští předsedové zelených.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí a předseda SZ Martin Bursík

Článek

"Převáží-li ve SZ názor na nezbytnost svolání mimořádného sjezdu, uvítám to, ovšem pak ať se uskuteční ještě před letošními podzimními volbami, protože SZ by měla své stanovisko vyjasnit uvnitř i navenek vůči veřejnosti," uvedl Bursík.

Uvedl také, že jeho důvody ke svolání sjezdu se liší od těch, kteří ho kritizují: "Dejme lidem jasnou odpověď, chceme-li být jako nyní odpovědnou středovou stranou s největším koaličním potenciálem, nebo rozbít tuto vládu a bezvýhradně se připojit k levici. Dejme jasnou odpověď, jsme-li schopni vyjednávat, nebo pouze klást ultimativní požadavky. Dejme odpověď, chceme-li se chovat státotvorně nebo protestovat proti všem autoritám".

"Řekněme voličům už teď, co budeme dělat po volbách. Nezaslouží si, abychom jim nyní sdělovali, že o své, ale i o jejich budoucnosti se budeme rozhodovat, teprve až nám dají svůj hlas," doplnil.

Poznamenal, že je ochoten dát svůj mandát k dispozici. "Učiním to bez nejmenší obavy o své osobní výhody, které opravdu nejsou motivem mé práce pro SZ ani pro ČR. Chápu tuto práci ryze jako službu, a to i se vším nepříjemným, co přináší. Nikdy jsem se odpovědnosti nevyhýbal a nebudu to činit ani v budoucnu," ukončil předseda zelených.

Čáslavka: jsi loajálnější k vládě než ke straně

"Přestože si vážím toho co jsi pro Stranu zelených v minulosti udělal, tak musím s politováním konstatovat, že už dávno nejsi nositelem nějakého nového politického stylu a kauzy Čunek a radar dokazují, že hlavním cílem Tvého snažení je snaha se za každou cenu udržet v této vládě, k níž jsi podle mého názoru loajálnější než k SZ," napsal Čáslavka v dopise Bursíkovi.

Podle šéfa zahraniční sekce Bursík stranu vede jako "rodinnou firmu". "Věcná diskuse s Tebou již není možná bez toho, aby člověk, který má jiný názor, nezískal nálepku opozičníka a nepřítele," dodal.

"Jelikož již dále odmítám být zajatcem Tvých osobních ambicí na úkor našeho programu, tak tímto vyzývám další členy SZ, aby se zamysleli nad možností svolat co nejdříve mimořádný sjezd," ukončil Čáslavka.

Důvodem kritiky je zejména Bursíkova podpora výstavby radaru v ČR i přes rozhodnutí sjezdu SZ, že umístění radaru v ČR může být zvažováno pouze na multilaterálním základě a pouze pokud dojde k jeho plné integraci do obranného systému NATO.

"K tomu, jak jistě víš, v Bukurešti nedošlo. Výsledky summitu NATO již ostatně začátkem dubna vyhodnotila Republiková rada SZ, ale Ty její usnesení zcela ignoruješ," upozornil Čáslavka.

Jakubková: bylo by to férové vůči voličům

"Myslím si, že je třeba, aby veřejnost rozeznala, kdo je vlastně SZ, to právě může ukázat sjezd," řekla Novinkám Jakubková. "Před krajskými volbami je voličům férové říct, jako to se SZ opravdu je," doplnila.

"Chápu a sdílím obavy některých našich členů o další osud strany, která pod vedením Martina Bursíka dbá víc na koaliční image než na vlastní program. Kde jinde než na sjezdu situaci řešit," napsala Novinkám Zubová.

"Od roku 1989 se nestal případ, kdyby se vedení nějaké strany na něčem usneslo a předseda řekl, že jsou to jen zbožná přání a jednal s tím v rozporu. To je na okamžitou rezignaci," řekl Křivka s tím, že pokud Bursík nerezignuje, měl by být svolán mimořádný sjezd.

"Myslím, že usnesení odborné sekce SZ pro zahraniční politiku (ohledně radaru) bylo vypracováno opravdu precizně a také bylo podpořeno Republikovou radou. Martin Bursík ho měl respektovat," napsala předsedkyně SZ na Vysočině Marie Hronová. Osobně by svolání sjezdu upřednostňovala na listopad. "Ale uvidíme, jak se situace na Republikové radě vyvine," dodala.

Stehlíková se postavila za Bursíka

Jiní předsedové krajských organizací se ke svolání mimořádného sjezdu staví kriticky. "Kritiku chápu, ale nemyslím si, že by nyní byl sjezd rozumné řešení," řekl předseda olomouckých zelených Martin Tichý.

„Proti sjezdu nic nemám, ten nikdy neublíží, aspoň by se ukázalo kam strana směřuje,“ řekla předsedkyně Ústeckých zelených a ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Dodala, že ministři SZ hlasovali pro smlouvu o radaru proto, že podmínky stanovené sjezdem byly podle nich splněny. „Proto nevidím důvod Martina Bursíka tímto způsobem napadat,“ poznamenala.

"Uspořádání sjezdu před volbami považuji za nesmysl vzhledem ke krajským volbám," řekl rovnou šéf zlínských zelených Libor Nováček.

Reklama

Výběr článků

Načítám