Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat poslance KSČM Vondrušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Policie navrhla obžalovat komunistického poslance a bývalého vězeňského dozorce Josefa Vondrušku. Vondruška na začátku 80. let podle svědků bil ve věznici v Minkovicích u Liberce politického vězně Jiřího Wolfa. Za zneužití pravomoci veřejného činitele hrozí poslanci až desetiletý trest, informovaly Lidové noviny.

Článek

"Policie ukončila vyšetřování a dala návrh na podání obžaloby. Doručený ho máme od 5. května," řekl liberecký státní zástupce Miroslav Mareš. Žalobce teď může na poslance podat obžalobu a poslat ho k soudu, kauzu vrátit k došetření policii, nebo trestní stíhání pro nedostatek důkazů úplně zastavit.

Podle vyšetřovacího spisu Vondruška například Wolfa bezdůvodně udeřil rukou do obličeje. Wolf upadl, dozorce mu dal ránu do hrudníku a bil ho obuškem.

Poslanecká sněmovna vydala loni v září Vondrušku k trestnímu stíhání. Poslanec svou vinu popřel a Wolfovu výpověď označil za lživou.

Josef Vondruška *1948, poslanec KSČM

Po ukončení základní školy pracoval jako dělník v Severočeských chemických závodech v Lovosicích. Následně po absolvování vojenské základní služby nastoupil jako zámečník v jablonecké Preciose. Od roku 1972  pracoval jako vězeňský dozorce ve věznici v Minkovicích, kde setrval až do roku 1990. Během práce ve věznici dokončil studium večerní školy a získal maturitu. Roku 1988 dokončil Vysokou školu SNB v Praze, kde získal titul JUDr. Po roce 1989 byla věznice v Minkovicích zrušena a Vondruška se vrací k práci zámečníka v Preciose. Zapojuje se do politiky a v roce 1992 je zvolen poslancem Federálního shromáždění ČSFR za KSČM. V roce 2005 se dostává do Sněmovny na uvolněné místo poslance. Ve volbách 2006 byl zvolen díky preferenčním hlasům.

Na Vondruškovo chování v Minkovicích si stěžoval i disident Vladimír Hučín. Nepodařilo se mu to však prokázat, že ho současný poslanec zbil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám