Hlavní obsah

Bohuslužba uctila oběti srážky tramvají

– VŘESINA
Novinky, jog, Právo, ČTK

Přesně šest týdnů po tragické srážce tramvají se v pátek vpodvečer ve Vřesině u Ostravy konala ekumenická bohoslužba za oběti nehody. Mše se zúčastnila zhruba stovka lidí. Osudného 11. dubna řidič jedné z tramvají Petr Hroch zapomněl počkat na protijedoucí tramvaj a na jednokolejce nedaleko koupaliště v Ostravě-Porubě se soupravy srazily.

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Bohuslužby se zúčastnili i pozůstalí po šestiletém Tomáškovi.

Článek

Tři lidé zemřeli, desítky dalších utrpěly zranění. Páteční akci uspořádalo Krizové centrum Ostrava společně se záchranáři a vřesinskými duchovními. „Chtěli jsme uctít památku zemřelých a povzbudit pozůstalé. Zároveň vyjádřit solidaritu se zraněnými a podpořit jejich rodiny, kolegy i sousedy,“ řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

:. Vřesinský kostel zaplnila asi stovka lidí.foto: Právo/Josef Gabzdyl

Bohoslužba měla podle něho také přispět ke vzájemnému smíření. „Chtěli jsme také poděkovat záchranářům, sociálním i krizovým pracovníkům a všem, kdo nesli a budou nést důsledky nehody,“ dodal s tím, že podobná bohoslužba se v Moravskoslezském kraji konala poprvé.

Řidič tramvaje se mše nezúčastnil. „Vůbec jsem o ní nevěděl. Nevím ale, zda by bylo dobré konfrontovat se s těmi lidmi hromadně. Raději bych se s nimi sešel sám,“ řekl. Na otázku, co by zúčastněným vzkázal, odpověděl, že musí znovu zopakovat: „Žádnou další omluvou to už nevrátím.“

Po bohoslužbě se lidé přemístili z kostela sv. Antonína Paduánského do společenského sálu v obci, kde se konala veřejná rozprava s názvem Prožili jsme dopravní nehodu: jak dál? „Stále k nám docházejí lidé s různými problémy. Je to pro ně velmi složité,“ řekla Petra Ďásková z Krizového centra Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám