Hlavní obsah

Univerzita Karlova hrozí Julínkovi ukončením výuky mediků

– PRAHA • Aktualizováno

Pokud dojde k přeměně univerzitních nemocnic na akciové společnosti, Univerzita Karlova ukončí klinickou výuku na svých fakultách. Rozhodl o tom v pátek akademický senát UK, řekl Novinkám mluvčí UK Václav Hájek. Transformaci připravuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta jde o vydírání.

Článek

"K tomuto následku povede postoj ministerstva zdravotnictví, které opakovaně odmítá zásadní připomínky univerzit. Jeho vinou tak hrozí, že vysoké školy ztratí možnost nést odpovědnost za klinickou výuku a výzkum," uvádí se v rozhodnutí senátu. Ten také žádá vládu "o urychlenou nápravu situace"

Hájek potvrdil, že pokud ministr neustoupí od svých záměrů, skončí praktická výuka a výchova lékařů na třech pražských lékařských fakultách a lékařské fakultě v Plzni a Hradci Králové, kde je rovněž farmaceutická fakulta. "Nikdo by neučil mediky a farmaceuty, rozpadla by se výuka," varoval mluvčí.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví dodal, že jde o neadekvátní krok, o zákoně se jedná.

ODS:Reakce univerzity je neadekvátní

Prohlášení univerzity rozhořčilo také občanské demokraty . „Pokládám to za bezprecedentní záležitost, která nemá v historii univerzity od doby Karla IV. obdoby," řekl Novinkám místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS).

"Názorů akademické obce si vážím, nevadí mi, že nesouhlasí s návrhy, ale je zcela neadekvátní a zničující, že by se studenti měli stát nástrojem pro boj o jeden zákon.“

Podle Šťastného univerzita staví vládu a politickou reprezentaci do neřešitelné situace. Upozornil, že se za účasti Julínka konalo tento týden kvůli univerzitním nemocnicím setkání s akademickou obcí. „Bylo tam jasně řečeno, že jsme připraveni jednat,“ uvedl Šťastný.

Odbory vyzývají k zastavení "loupeže"

Proti reformě protestovali v úterý studenti lékařských fakult z celé republiky. Pod petici "proti univerzitním nemocnicím bez univerzit" získali 4 500 podpisů.

Studenti vyzvali Julínka k dialogu o připravovaných reformách. Dialog požadují také profesoři, poslanci a ředitelé nemocnic přímo řízených ministerstvem, kteří na středečním shromáždění požádali Julínka o vysvětlení. Julínek trval na akciových společnostech jako nejvhodnější formě.

Předsednictvo Lékařského odborového klubu v pátek vyzvalo vládu, aby zastavila Julínkovu reformu. Odbory ji považují za rizikovou pro občany a nazývají ji "velkou zdravotnickou loupeží". Stejnou výzvu adresovalo ve čtvrtek vládě představenstvo České lékařské komory (ČLK).

Podle odborů je převod zdravotních pojišťoven a budoucích univerzitních nemocnic na akciové společnosti cesta k rozkradení stamiliardových majetků ve zdravotnictví.

Vláda v dubnu schválila věcné záměry návrhů zákonů ministra zdravotnictví, které jsou částí chystané reformy. Věcné záměry byly schváleny kabinetem jednomyslně. Nyní probíhá vypracování paragrafovaného znění předloh.

Kritika vzniku akciovek přesto zaznívá i v rámci koalice, lidovci a zelení prosadili do usnesení vlády, že privatizovat se nebude. Proti reformě vystupují opoziční ČSSD i KSČM.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám