Hlavní obsah

Filip: ČSSR byla v 60. letech jednou z nejsvobodnějších zemí

Novinky, jov

Šéf komunistů Vojtěch Filip tvrdí, že 18 let po únoru 1948, tedy v roce 1966, bylo socialistické Československo jednou z nejsvobodnějších zemí. Uvedl to v pátek na on-line chatu Novinek, když kritizoval zákaz Komunistického svazu mládeže. Ten je podle Filipa ukázkou slabosti současné vlády.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Vojtěch Filip

Článek

 „Zákaz KSM považuji za směšný a za ukázku slabosti současné vlády. Připomínám v této věci, že 18 let po únoru 48 byla ČSSR jedna z nejsvobodnějších zemí. Vynikající výsledky našich tvůrců, ať již v literatuře, filmu, ve vědě, ale i třeba v právní kultuře jsou příkladné,“ uvedl.

„Současná moc zakazuje malou mládežnickou organizaci, potřebuje lustrační zákon, zřizuje politicky motivované ústavy na překrucování historie. No prostě jsou směšní, ale o to více nebezpeční,“ prohlásil na adresu současné vlády.

Filip se ohradil proti názoru jednoho ze čtenářů, že "skutečnými vrahy v dějinách lidstva jsou právě komunisté". „Také nezakazuji církve za to, že vedly křížové výpravy, ani americké občany za to, že vyvraždili indiány a dokonce se ani nehodlám snížit na úroveň demagogů, kteří v současné době pokládají otázky zda byl Jan Žižka hrdina nebo ne,“ uvedl v odpovědi na chatu Novinek.

Odmítl, že by jeho strana měla změnit název. „O názvu strany bylo rozhodnuto ve stranickém referendu a jistě uznáte, že každý má právo na svůj názor,“ uvedl k tomu.

S Grebeníčkem si chce vše vyříkat

Pokud se jedná o uznání Kosova, které tento týden schválila vláda, Filip upozornil, že toto rozhodnutí není dokončeno bez jmenování diplomatického zástupce Česka.

„Akt je v exekutivě dokončen až tím, že prezident podepíše pověřovací listiny pro příslušného diplomata. Vyzval jsem pana prezidenta aby tak nečinil. Doufám, že své veřejně sdělené stanovisko nezmění a poslední krok, který by znamenal skutečné uznání Kosova, neučiní,“ uvedl Filip.

Šéf komunistů se pustil také do ČSSD. „Pokud je to možné tak postupujeme společně, ale tam, kde máme jiný názor, to udělat nemůžeme, například schvalovat posílání našich vojáků na smrt do Afghánistánu,“ kritizoval sociální demokracii za její podporu vyslání vojáků do zahraničí.

Se svým stranickým sokem Miroslavem Grebeníčkem si chce Filip vše vyříkat. „Chci s Grebeníčkem osobně promluvit po 3. červnu, až se sejdeme tady v Praze,“ sdělil. Prozradil také, že si tyká s ikonou své strany, herečkou Jiřinou Švorcovou. Ta se ho na sjezdu zastala právě před Grebeníčkem. "Právě dnes jsem jí odeslal blahopřání k narozeninám,“ sdělil Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám