Hlavní obsah

V restauracích si lidé možná zakouří, ale bez obsluhy

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přijetí novely antikuřáckého zákona má usnadnit kompromis, s nímž včera přišel zdravotní výbor Poslanecké sněmovny. Nadále sice trvá na zákazu kouření v restauracích, hospodách i v barech. Jejich majitelům ale má být umožněno, aby v nich zřídili kuřárny. Zdravotní výbor dosud tvrdě prosazoval totální zákaz kouření ve všech stravovacích zařízeních.

Článek

Poslanec Boris Šťastný (ODS), který je autorem novely antikuřáckého zákona, však na čtvrtečním zasedání tohoto výboru přišel se zmíněným kompromisem. Šéf zdravotního výboru David Rath (ČSSD) uvedl, že čím déle se bude Sněmovna novelou zabývat, tím bizarnější návrhy budou padat.

„Poslanci by nakonec mohli schválit variantu, která by kouření neomezovala vůbec a lidem naopak ukládala, že na některých místech kouřit přímo musí,“ prohlásil Rath. Hospodářský výbor Sněmovny se totiž snaží předlohu maximálně změkčit. Podle něj by o tom, zda se v hospodách bude či nebude kouřit, měli rozhodovat sami hostinští. A zapálit cigaretu by si kuřáci mohli i v otevřených prostorách zastávek, a dokonce i ve vlacích či letadlech.

Druhé čtení zřejmě až po prázdninách

Sněmovna v březnu předlohu vrátila do druhého čtení a přikázala ji k opětovnému projednání zdravotnímu a hospodářskému výboru. Opakované druhé čtení má proběhnout na červnové schůzi Sněmovny. Vzhledem k tomu, že hospodářský výbor v květnu své jednání přerušil, je ale pravděpodobnější, že poslanci budou o opatřeních proti kuřákům hlasovat až po parlamentních prázdninách. Předkladateli novely jsou kromě Šťastného Jiří Carbol (KDU-ČSL) a Olga Zubová (Strana zelených).

Za zásadní nedostatek platného zákona č. 379/2005 označují, že dostatečně nechrání děti před škodlivými vlivy kouření. Předkladatelé se proto snaží prosadit, aby cigarety a alkohol byly zcela zakázány ve společných prostorách bytových domů, na veřejných prostranstvích, kde se shromažďují děti, i na diskotékách a všech ostatních akcích, jichž se účastní nezletilí. „Je velmi nešťastné, že se kvůli nesmiřitelně rozdílným názorům na kouření v restauracích protahuje i přijetí opatření, která mají chránit děti a mladistvé,“ konstatoval Šťastný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám