Hlavní obsah

Poslanci se rozjeli do krajů, jednání výborů zela prázdnotou

Aktualizováno

Některé výbory Sněmovny zasedaly ve čtvrtek mimo Prahu. Někteří zákonodárci ale museli řešit, na zasedání kterého se vydají, protože jsou členy více z nich. Některé výbory tak ani nemohly jednání začít, protože se nedostavilo dost členů.

Článek

Schůze kontrolního výboru začala se zpožděním, jeho šéf Vladimír Koníček (KSČM) musel počkat, až přijede nejméně šest poslanců z celkem 18. Nakonec jich přijelo osm.

"Ukazuje se, že je chybou dvojí nebo dokonce trojí členství poslanců ve výborech. Je na úvaze, zdali by se počet členů výboru neměl snížit," řekl Koníček.

Podle něj ve Sněmovně není mezi více členstvími problém, poslanec jen musí běhat z místnosti do místnosti. V rámci krajů už ale takové přesuny nejsou možné.

Poslankyně zelených Olga Zubová k tomu Novinkám řekla: „Problém je to určitě. Sama jsem kvůli tomu opustila zdravotní výbor, protože zasedal ve stejnou dobu jako kulturní.“ Podle ní by se na termínech jednání klubů měli domlouvat jejich tajemníci, aby nedocházelo ke kolizím termínů.

Stejný problém měl dnes i zdravotní výbor, kde ministr zdravotnictví Tomáš Julínek popisoval situaci v Ústavu hematologie a krevní transfuze. Sledovalo ho sedm lidí, za normálních okolností by mohl mít diváků 18.

Na nízkou účast zákonodárců si však nemohl stěžovat například výbor pro bezpečnost, který jednal o reformě policie, nebo výbor pro evropské záležitosti, který se zabýval Lisabonskou smlouvu.

Rozpočtový výbor jednal ve Zlínském kraji, poslanci z hospodářského výboru jednali v Ústí nad Labem. Připojili se k nim i zákonodárci z výboru pro sociální politiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám