Hlavní obsah

Lékařská komora jednomyslně odmítla Julínkovu reformu

Právo, ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představenstvo České lékařské komory ve čtvrtek jednomyslně odmítlo reformu, kterou připravuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Označilo ji za nevyzkoušený experiment, který bude ku prospěchu zdravotních pojišťoven, ale na úkor pacientů i lékařů. O poplatcích jedná odpoledne o koaliční komise. Ministr zdravotnictví možná přistoupí na osvobození poplatků pro děti od tří let.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

Představenstvo ČLK po poledni vyzvalo ministra, aby své návrhy stáhl zpět a požádalo o jednání předsedu vlády Mirka Topolánka i představitele koaličních stran. Novinářům to po jednání představenstva řekl prezident ČLK Milan Kubek.

„Ministerstvo zdravotnictví s lékařskou reprezentací nejedná. Kdo má jiný názor, ten je ministrem Julínkem označován za nepřítele,“ prohlásil Kubek. Dodal, že Julínek sice sliboval, že s lékařskou komorou bude jednat, ale ve skutečnosti ji ignoruje.

„To není pravda. Kdo nechce jednat je komora, ne ministr,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Kubek se prý nedrží dohod uzavřených s ministrem.

ČLK: riskantní experiment

„Návrhy ministra Julínka představují reformu zdravotnictví ku prospěchu zdravotních pojišťoven, ale na úkor pacientů i lékařů. Jde o riskantní experiment, který nemá obdobu v Evropě,“ prohlásil Kubek.

"Pojišťovnami řízená zdravotní péče omezí právo pacienta zvolit si svobodně svého lékaře. Výsledkem bude snížení kvality zdravotní péče, likvidace těch soukromých lékařů, kteří odmítnou přistoupit na pravidla monopolů,“ řekl Kubek.

Navrhované zákony totiž „umožňují vlastnit současně zdravotní pojišťovnu i zdravotnická zařízení a zároveň umožňují pojišťovnám platit jednotlivým poskytovatelům za stejné služby různé částky. Pojištovny budou zvýhodňovat svá zdravotnická zařízení na úkor ostatních“, prohlásil Kubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám