Hlavní obsah

Komise navrhla zrušit poplatky pro lidi v ústavech bez prostředků

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov

Koaliční experti ve čtvrtek znovu diskutovali o případných změnách v systému regulačních poplatků u lékaře. Zdravotnická komise se sešla v 15 hodin. Členové komise se shodli, že koalici doporučí zrušit poplatky lidi v sociálních ústavech bez vlastních prostředků, děti bez rodičů a dárce orgánů a tkání. O tom, které poplatky se ale skutečně zruší a zda vůbec, rozhodne koalice.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), který se také účastní koaličního jednání o poplatcích.

Článek

Poplatky nebudou platit ani klienti v sociáních ústavech, kteří tam byli umístěni rozhodnutím soudu. Náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr odhadl, že by se případné změny týkaly zhruba 3000 lidí.

Z jednání komise vyplynulo hlavně to, že všechny strany dál trvají na svých požadavcích. Lidovci například na tom, aby byly od poplatků osvobozeny děti do 18 let.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) se už nechal slyšet, že je ochoten diskutovat maximálně o tom zrušit poplatky u dětí do tří let.

Komise po jednání konstatovala, že svou činnost v oblasti v oblasti poplatků končí, nyní rozhodnou lídři koalice. Zda se ještě komise někdy sejde, není jasné. "Nestanovili jsme si další termín jednání. Je možné, že se třeba ještě sejdeme kvůli zdravotnické refomě," řekla Novinkám zelená poslankyně Olga Zubová.

"Ze všech stran jsou tu celkem jasné požadavky na osvobození od poplatků určité kategorie malých dětí (...). Toto je určitě prostor pro kompromis," řekl novinářům náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň před jednáním komise. Připomněl, že děti do tří let neměly u lékaře platit i podle původní verze zákona vzešlé z ministerstva zdravotnictví. Změna se do zákona dostala až během projednávání ve Sněmovně.

Zelení a lidovci chtějí od plateb osvobodit nejen děti, ale i část důchodců, případně další ohrožené skupiny. Termín schůzky takzvané koaliční devítky zatím podle šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře nebyl určen. Je možné, že se uskuteční až poté, co Ústavní soud příští týden rozhodne o požadavku opozice na úplné zrušení poplatků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám