Hlavní obsah

Kandidát ODS do Senátu Schwarz: odmítám privatizaci fakultních nemocnic

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ředitel pražské Zdravotnické záchranné služby Zdeněk Schwarz bude na podzim kandidovat do Senátu v Praze 1 za ODS. Během čtvrtečního on-line chatu se čtenáři Novinek přitom uvedl, že je proti privatizaci fakultních nemocnic, což prosazuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Foto: Ondřej lazar Krynek, Novinky

Zdeněk Schwarz na on-line chatu Novinek

Článek

Na otázku, jestli souhlasí s poplatky ve zdravotnictví a privatizací nemocnic, Schwarz odpověděl: "Poplatky jsou správné a privatizace jen do úrovně menších nemocnic. Nesouhlasím s privatizací fakultních nemocnic." Julínek chce přitom transformovat fakultní nemocnice na akciové společnosti.

Schwarz svou odpověď motivoval tak, "že to není dobré řešení". Dodal ale, že v Senátu by hlasoval podle konkrétní situace a návrhu. "Mohu hlasovat podle svého uvážení," řekl.

Schwarz se rozhodl kandidovat za občanské demokraty, "protože mě oslovila ODS a nikoliv ČSSD".

"Jsem pravicově orientovaný a mám sociální cítění," upřesnil. Pokud by vyhrál volby, zůstane i nadále u záchranné služby. "Držím se stále svého řemesla, protože jsem a budu ředitelem i lékařem na voze, jako doposud," vysvětlil.

Přestože je pravice v Praze tradičně úspěšná, Schwarz bude mít těžké soupeře. V jeho volebním obvodu se utká například se stávajícím senátorem Martinem Mejstříkem (nezávislý, zvolen v roce 2002 za stranu Cesta změny) nebo s obhájcem práv gayů Jiřím Hromadou (za SZ).

Schwarz je ale optimista. "Kdyby mi dal svůj hlas každý, komu jsem během své dlouholeté praxe zachránil život, tak dosáhnu na počet hlasů, který bude dostatečný pro postup," řekl Novinkám.

Jako profesionální zdravotník by se v Senátu chtěl zaměřit zejména na oblast zdravotnictví, kterou vidí v Praze opomíjenou. "Když cestuji po republice, tak vidím krásnější modernější a lepší nemocnice než ty, do kterých často předávám pacienty a které stále navštěvuji," uvedl.

Zdeněk Schwarz na on-line chatufoto: Novinky/Ondřej lazar Krynek

Schwarz přišel také s návrhem týkajícím se dopravy. Podle něj by magistrát měl přitvrdit v boji proti agresivním řidičům. Pokud spáchají přestupek a prokáže se, že riskovali, museli by podstoupit vyšetření u psychiatra, psychologické testy a kurz sebeovládání. Měli by také zhlédnout film o následcích nehod. "(Chci), aby psychopati řidičák neměli, nesedli za volant a neohrožovali nebo dále nezabíjeli ostatní," vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám