Hlavní obsah

Rath: Já že se mám mírnit? Nesmysl

Právo, jov
PRAHA

Stínový ministr zdravotnictví David Rath svůj razantní styl vystupování měnit nehodlá, chce, jak řekl Právu, zůstat svůj. Mírnit se nebude ani na blížící se programové konferenci ČSSD, kde bude prezentovat téma zdravotnictví jako klíčové pro krajské volby. V tisku se objevila informace, že sociální demokraté tlačí Ratha k tomu, aby před krajskými volbami zmírnil svůj styl vystupování. To ale Rath jednoznačně odmítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

"Nevím vůbec, kde to nabrali. Myslím, že obvolávají nejrůznější poradce a tam někdo něco řekne, nějaký názor, který třeba ani nikde nesdělil a kdyby sdělil, tak nikoho moc nezajímá. Obávám se, že tady jsou trošku mimo,“ řekl Právu v narážce na poradce, kteří působí v sociální demokracii.

Rath dokonce uvedl, že jeho razantní styl se ve straně vůbec neřešil. "Žádné takové téma nebylo. Kdyby bylo, tak třeba řeknu: diskutovali jsme o tom a já s tím nesouhlasím. Ale opravdu se o tom žádná diskuse nevedla,“ prohlásil stínový ministr.

Svůj osobitý styl vystupování, kterým je známý například ve Sněmovně, tak prý rozhodně nehodlá měnit. A to ani na programové konferenci ČSSD, která se koná koncem května. "Zůstanu svůj. Od počátku, co jsem vstoupil do politiky, jsem stále svůj a stejný a takový doufám, že navždy zůstanu,“ řekl na dotaz Práva, zda se bude na konferenci mírnit.

Zdravotnictví hlavním tématem voleb

Rath bude na konferenci v Pardubicích jedním z nejdůležitějších řečníků. Zdravotnictví je totiž pro ČSSD hlavní téma krajských voleb.

"Z tohoto titulu je to klíčová věc. Pro kraje je to stěžejní oblast, vždyť řídí prakticky celé zdravotnictví a je zde hodně problémů,“ řekl Právu Rath. Chystá na konferenci prezentaci záměrů, které chce ČSSD po krajských volbách uskutečnit.

Pro to, aby bylo zdravotnictví na konferenci ´tahounem´, má i další argument. "V oblasti zdravotnictví je ten spor mezi námi a ODS nejvyhraněnější. Oni chtějí privatizovat, my chceme klasickou veřejnou službu,“ sdělil stínový ministr zdravotnictví.

Zastaví ho jedině doprava

Rathovo vystoupení k nejdůležitějšímu tématu krajských voleb na programové konferenci by mohly zastavit jedině potíže při cestování. Se členy zdravotního výboru Sněmovny, který vede, bude totiž na příští týden na studijní cestě ke zdravotnickému systému v Kanadě. A vrací se v den, kdy by měl v Pardubicích vystoupit.

"Pokud osud či pánbůh dá, vše stihnu. Doufám, že mi neuletí letadla. Vracím se v sobotu, ráno přistávám na Ruzyni a jedu hned do Pardubic,“ prozradil Právu Rath.

Anketa

Jak hodnotíte razantní vystupování Davida Ratha?
Je mi sympatické
32,7 %
Je mi protivné
63 %
Je mi lhostejné
4,3 %
Celkem hlasovalo 14771 čtenářů.

Reklama

Související články

Rath se Dalíkovi omlouvat nemusí

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) v úterý definitivně vyhrál svůj spor s premiérovým spolupracovníkem Markem Dalíkem a ODS. Za slova o korupci...

Výběr článků

Načítám