Hlavní obsah

Kardinál Vlk zvažuje kvůli zdraví odchod do důchodu

Novinky, znk
PRAHA

Kardinál Miloslav Vlk se rozhoduje, jestli neodejít do důchodu. Důvodem je jeho zdravotní stav, má problémy se srdcem a koncem předminulého týdne skončil v nemocnici kvůli celkovému vyčerpání. Uvedl to na svém webu.

Článek

Kardinál vyhledal lékařskou pomoc v neděli 11. května dopoledne. "Organismus, zeslabený ještě nechutenstvím (kvůli sporu soudu katedrálu sv. Víta), se nakonec o slavnosti seslání Ducha svatého ráno 'sesypal' a tím začala moje náhlá špitální anabáze. Lékaři konstatovali, že kardiostimulátor byl sice funkční, nicméně srdce jako pumpa nepracovalo dostatečně," napsal kardinál. Minulou sobotu v nemocnici oslavil 76. narozeniny.

"Pro mě a pro můj věk je to (...) signál, že při svých domácích i zahraničních aktivitách musím mít na zřeteli tento stav. Pán nám postupně bere "hračky“ z rukou a chce, abychom se více vrhali do Jeho náruče než do velké práce," dodal.

"Když mi bylo 75 let, mé biskupské poslání bylo prodlouženo ještě o dva roky. Kardinál Giovanni Battista Re, prefekt Kongregace pro biskupy, se usmíval, že vzhledem k mé tehdejší fyzické kondici to bude nakonec ještě jinak. Nyní se zdá, že se touto situací přibližuje jistější odchod do důchodu," poznamenal.

Jednání o majetkovém vyrovnání

V pondělí mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora řekl ČTK, že Vlkův zdravotní stav se zlepšuje. "Už se cítí o mnoho lépe. Ke konci týdne by měl opustit nemocnici a odjet do lázní," uvedl Pištora. Pobyt v lázních měl kardinál naplánovaný již dříve, nyní jej spojí se zotavováním po zdravotních komplikacích, uvedl Pištora. Jak dlouho Vlk v Třeboni zůstane, mluvčí neřekl.

Vlk se v poslední době angažoval v jednáních o vládním návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a účastnil se i soudního sporu o katedrálu svatého Víta. Poslanecká sněmovna předminulý týden projednávání církevního zákona o měsíc odložila, a to hlasy levicové opozice a několika poslanců ODS v čele s Vlastimilem Tlustým. Vlk se proto chce s kritiky zákona kolem Tlustého sejít. Tlustý minulý týden potvrdil, že obdržel pozvání od kardinála a že se schůzky zúčastní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám