Hlavní obsah

Pošta rozesílá ztracené dopisy, někteří adresáti se jich nedožili

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV/VALTICE

Plné ruce práce měly ve středu poštovní doručovatelky na Břeclavsku. Mezi obvyklou dávku pošty se jim začaly míchat i první zásilky z hromady pytlů, nalezených 12. března v šachtě poštovního podchodu na břeclavském nádraží.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vlastimil Fabikovič ve středu našel ve schránce poštu pro mrtvou babičku

Článek

Překvapeně se tak díval ve středu dopoledne na poštu pro babičku zatavenou v igelitové fólii také Vlastimil Fabikovič ze Staré Břeclavi. „Přiznám se, že o té kauze, jsem něco zaslechl, ale netušil jsem, že by se mohla týkat i naší rodiny. Tento dopis, podle data zjevně vánoční přání z roku 2003, psal přítel mé babičce. Jenže už si je nepřečte, zemřela přede dvěma lety,“ řekl muž.

S přítelem v Německu byla jeho babička v čilém styku, na absenci tradičního přání ke svátkům konce roku 2003 už rodina zapomněla. „Babička už se vysvětlení nedožila. Kdoví, kolik podobných lidských příběhů je s touto událostí spojeno,“ dodal.

Překvapení čekalo po otevření poštovní schránky také Elišku Windovou z břeclavské části Poštorná. „Jejda, pohled z Bulharska. A z roku 2003, jaká milá vzpomínka. No, naštěstí v době mobilních telefonů, SMS a MMS zpráv nám ten pohled ani nechyběl,“ řekla mladá žena, zatímco z plastové fólie kromě pohlednice a omluvného dopisu vytáhla ještě deset známek.

Pošta z dovolené v Bulharsku přišla Elišce Windové s pětiletým zpožděnímfoto: Právo/Milan Vojtek

Jako redaktorka místní kabelové televize byla totiž na místě nálezu zásilek. „No, kdybych věděla, že tam mám taky poštu, mohla jsem si ji najít,“ usmála se. Čtyři roky starou pohlednici z Chorvatska dostala také Zdeňka Šálková z Břeclavi. S barevným obrázkem z jadranského pobřeží jí přišla domů také nutnost omluvit se známým, které právě pro neschopnost poslat z dovolené alespoň pohled před lety vyhubovala.

Postiženy byly i firmy

Postiženi nebyli jen soukromí adresáti, nemálo korespondence směřovalo pro firmy z regionu. Redaktor Práva, který byl na místě březnového nálezu první, mohl vidět svazky pošty pro podniky. Gumotex, Molčík a další společnosti se zásilek dočkaly se značným zpožděním. A nejednalo se jen o nabídky, ale také o faktury a další účetní doklady. To platí i pro valtického výrobce nástaveb pro nákladní automobily.

„Naštěstí se jednalo o fakturu od dodavatele, se kterým máme nadstandardní vztahy, takže se nám naše obchodní vztahy nezhoršily. Dovedu si ale představit, že některé firmy mohly mít vážné problémy,“ řekl ekonomický ředitel společnosti Molčík Roman Kopřiva poté, co v poště našel faktury z roku 2001.

Přes 25 tisíc nalezených zásilek

Jednasedmdesát pytlů s celkem 39 260 nedoručenými dopisy ukrývala výtahová šachta řadu let nepoužívaného poštovního tunelu na břeclavském nádraží. Adresáti dostanou z tohoto počtu 25 016 zásilek. Zbytek byl vykradený či ve stavu, neumožňujícím doručení. Největší historické selhání pošty zaměstnává kriminalisty.

„Na případu pracujeme. Skutečností je, že chybí podklady z části období, kterého se případ týká. S Českou poštou spolupracujeme a snažíme se dopátrat ke konkrétním viníkům,“ řekl Právu kriminalista Roman Penčák. Policista si nemyslí, že by vedení firmy mělo snahu komplikovat šetření. „To určitě ne, naopak, cítíme, že mají zájem na odhalení viníků,“ dodal. Skutek je zatím klasifikován jako trestný čin porušování listovního tajemství. V případě určení viníka by zřejmě Česká pošta nárokovala úhradu nákladů, které měla s ošetřením a doručením nalezených dopisů.

Místo, kde byly dopisy nalezeny, již neexistuje. Poštovní tunel, jenž byl naposledy ke svému účelu využit před více než patnácti lety, byl při rekonstrukci břeclavského nádraží rozebrán. V jeho místech zbyla jen suť, zpevněná pro železniční provoz zalitím betonem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám