Hlavní obsah

Slovenský diplomat, který v Praze boural opilý, o imunitu nepřijde

Právo, Novinky, ivi, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První tajemník slovenské ambasády v Praze, který v úterý opilý havaroval na Letné, zranil jednoho člověka a poté se podle svědků pokusil z místa ujet, zřejmě o diplomatickou imunitu nepřijde. Právu to ve středu řekl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Ján Škoda. Dokud nedostane všechny informace z české strany, nechce slovenské ministerstvo prozradit ani diplomatovo jméno.

Článek

Podle zjištění Novinek se ovšem jedná o tajemníka ambasády Ivana Tichého.

Slovenský diplomat havaroval v úterý v Praze na Letné. Že není zcela střízlivý, prozradila policistům už jeho vrávoravá chůze. Tajemník ambasády poté podle televize Nova nadýchal přes 1,5 promile.

Škoda uvedl, že jeho ministerstvo bude vůči svému diplomatovi postupovat až po obdržení výsledků vyšetřování z české strany. "Je nám líto, že došlo k něčemu takovému v souvislosti s působením našeho diplomata v zahraničí. Je to pro nás velmi nepříjemná situace. Podnikneme další kroky, až obdržíme z české strany výsledky vyšetřování tohoto případu," uvedl.

Zároveň dodal, že dokud policie a české ministerstvo slovenské straně nepotvrdí, že nehodu zavinil slovenský diplomat, nebude slovenské miínisterstvo prozrazovat jeho jméno ani o něm poskytovat žádné další informace.

Podle mluvčího přijme ministerstvo na základě výsledků vyšetřování další kroky v oblasti pracovněprávní a disciplinární, slovenský diplomat ale o diplomatickou imunitu nepřijde. "To se stává jen ve výjimečných v případech, když dojde k vážnější havárii nebo k úmrtí osoby," dodal Škoda.

Ojedinělý případ

Případ nyní vyšetřuje pražská policie, výsledky pak poputují přes policejní prezidium na české ministerstvo zahraničních věcí. "Až výsledky dostaneme, postoupíme je slovenské ambasádě a vyzveme ji, aby se k tomu nějakým způsobem postavila," řekla Novinkám mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová. Dodala, že podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích musí diplomaté dodržovat předpisy země, ve které působí.

Podobné nehody jsou podle ní spíše ojedinělé. "Za poslední dva roky si nevzpomínám, že by k takovému případu došlo," poznamenala. Ministerstvo zahraničí podle ní eviduje různé lehčí dopravní přestupky jako například špatné parkování. "Pokud se to řetězí, tak na to příslušnou ambasádu upozorníme," vysvětlila Opletalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám