Hlavní obsah

Liškovi stoupla popularita, nejpopulárnější stále Bém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do horních pater žebříčku popularity politiků vystoupala nová tvář. Ministr školství Ondřej Liška (SZ) přes problémy ve svém resortu u veřejnosti patrně zabodoval výhradami k americkému radaru a poskočil z 12. místa v popularitě na šesté (41 procent preferencí). Uvedl to STEM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (SZ)

Článek

Liška si polepšil od března o osm procentních bodů, průzkum se ale konal na začátku května, tedy předtím, než učitelé oznámili svou jednodenní stávku a nespokojenost s výši prostředků na mzdy vyjednané ministrem.

Nejpopulárnějším politikem zůstává i přes pokles o tři procentní body pražský primátor Pavel Bém (ODS) s 51procenty. Popularita zároveň klesla jeho největším rivalům - místopředsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi (49 procent) a ministru zahraničí za zelené Karlu Schwarzenbergovi (48 procent).

Schwarzenbergovi, který si od března pohoršil o pět procentních bodů, se vedle kladného postoje k radaru mohlo vymstít, že umožnil šéfovi lidovců Jiřímu Čunkovi návrat do vlády. Vicepremiér Čunek je z dlouhodobě hodnocených politiků s 18 procenty nejméně populární.

Vůbec největší propad - o sedm procentních bodů - zaznamenala od března místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová (36 procent), která se začala profilovat jako soupeřka Martina Bursíka v boji o post příštího předsedy zelených. O pět procentních bodů popularita klesla místopředsedovi ČSSD Zdeňku Škromachovi.

Pohoršili si také vicepremiér Petr Nečas, hejtman Petr Bendl (oba ODS), ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Změny tedy tentokrát nemají stranický charakter, týkají se politiků z různých stran,“ konstatovali autoři průzkumu.

Topolánek získal 29 procent

Naopak ze 7. na 4. místo poskočila nejpopulárnější politička -ministryně obrany Vlasta Parkanová (43 procent). O jeden procentní bod překonala šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, jehož popularita se od března nezměnila (42 procent).

Paroubek zůstává nejpopulárnější mezi předsedy parlamentních stran, i v květnu si udržel náskok před Bursíkem (39 procent). Třetí je mezi šéfy partají předseda KSČM Vojtěch Filip (30 procent) s nejtěsnějším náskokem před premiérem Mirkem Topolánkem (29 procent).

Čunek předstihl jen poprvé hodnocené šéfy parlamentních frakcí - KSČM Pavla Kováčika (18 procent) a ODS Petra Tluchoře (16 procent). Zaostal za šéfem lidoveckého klubu Pavlem Severou (20 procent). O poznání lépe se umístili šéfové poslanců ČSSD Michal Hašek (36 procent) a SZ Kateřina Jacques (27 procent).

Reklama

Výběr článků

Načítám