Hlavní obsah

Ministři schválili zákon na ochranu zvířat, tentokrát bez norování

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE
Aktualizováno

Vláda se na svém výjezdním zasedání v Teplicích ve středu znovu vrátila k projednávání novely zákona proti týrání zvířat. Největší novinkou znění schváleného ministry je, že byla vypuštěna pasáž, která povolovala při výcviku loveckých psů jejich kontakt s lovenými zvířaty, především liškami. Právě kvůli kontroverzní pasáži novelu před necelými dvěma měsíci vetoval prezident Václav Klaus.

Článek

„Návrh novely zákona je nyní vládě předkládán ve verzi schválené Senátem, která ustanovení umožňující kontaktní norování neobsahuje,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Ten chce prosadit novelu ve Sněmovně již v prvním čtení v takzvaném zkráceném řízení.

Návrh nově za týrání označuje poškozování křídel ptáků při přepravě s cílem zabránit jim létat. Umožňuje také obcím označit čipem nebo tetováním toulavé a opuštěné psy.

Poslanci schválili novelu loni v prosinci, "obohatili" ji ale o ustanovení, které umožňovalo při výcviku loveckého psa cvičení na jiném živém zvířeti (tzv. kontaktní norování). Senát v lednu novelu vrátil poslancům, ti ale jeho námitky přehlasovali. Prezident ale v únoru zákon nepodepsal a vrátil jej Sněmovně, které se Klausovo veto nepodařilo přehlasovat.

S výjimkou kontaktního norování novela zákona přináší v mnoha bodech zlepšení současné situace v oblasti ochrany zvířat. Nově stanovuje například v souladu s evropskou legislativou maximální délku cesty na jatka. Zavádí také ochranu zraněných volně žijících zvířat a úpravu činnosti záchranných stanic. Norma také zpřísňuje tresty za týrání.

Kabinet také rozhodl, že naváže diplomatické styky s Kosovem. Tím Česká republika rozhodla o uznání samostatného státu, který se v únoru odtrhl od Srbska. Kritici uznání Kosova ale tvrdí, že takový krok může vést k budoucí nestabilitě národnostně rozděleného regionu a povzbuzení separatistických hnutí jinde v Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám