Hlavní obsah

Odbory budou 24. června stávkovat

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, znk

Odboráři budou 24. června od jedné hodiny odpoledne stávkovat proti vládní reformě veřejných financí. O vyhlášení stávky rozhodli v úterý na zasedání sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Novinkám to potvrdila mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. Na tom, že se 24. června bude stávkovat, se již ráno předběžně dohodli zdravotníci.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Odborový předák Milan Štěch vysvětluje, proč budou odboráři stávkovat.

Článek

"24. června uspořádáme hodinovou výstražnou stávku," řekla Kašparová. Konfederace sdružující 32 odborových svazů s asi 540 000 členy je od začátku března kvůli nesouhlasu s vládními záměry ve stávkové pohotovosti.

Zdravotníci budou 24. června stávkovat také, bude ale záležet na tom, jak ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) zareaguje na jejich protesty. Novinkám to potvrdil předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel.

"V případě, že se bude Julínek chovat tak jako dosud, tak je to jedna z variant," řekl Novinkám Engel. Dodal ale, že změnu názorů ministra nepředpokládá. "Nejsem naivní a nevěřím, že změní svoji rétoriku a chování, ale měl by dostat šanci," odůvodnil.

Do stávky se chystají jak LOK tak Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče (OSZSP). Zdravotníci uvedli, že by stávkovali i v případě, kdyby se k jejich akci nepřidali ostatní odboráři."Jedná se hlavně o záležitost zdravotníků, o jejich reakci na Julínkovy experimenty," upřesnil Engel.

Topolánek: Stávkovat by měli proti růstu v Číně

Podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) a některých ministrů jsou odbory v Česku úzce propojeny s opoziční ČSSD. Odborářský předák a sociálnědemokratický senátor Milan Štěch bude v podzimních senátních volbách znovu kandidovat. I to je podle některých členů vlády důvod k tomu, aby se odbory v příštích měsících radikalizovaly a upozornily na sebe.

"Chápu starost odborů o růst cen potravin. Stávkovat by ale v tom případě měli proti růstu životní úrovně v Číně a Indii. Ta totiž vede k růstu cen potravin, energie a surovin. Stávkovat proti vládě je jen politické gesto jednoznačně motivované spoluprací odborů s opozicí," sdělil ČTK Topolánek.

„Topolánkova vláda zasela vítr svými asociální opatřeními, žene se do sociálních konfliktů,“ řekl k avizované stávce odborářů předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Odboráře dovedu pochopit,“ doplnil s tím, že podle něj postupují správně.

„Myslím, že odborářský protest je ještě mírný na to, co se ve společnosti děje,“ uvedl pak předseda KSČM Vojtěch Filip

Ve středu protest před Úřadem vlády

Součástí odborářské kampaně budou mimo jiné demonstrace před Úřadem vlády. První se má uskutečnit již tuto středu a jejím tématem je právě zdravotnická reforma. Ministry sice odboráři nezastihnou, protože vláda tentokrát zasedá v Teplicích, odbory i tak chtějí vyslovit svůj nesouhlas s plánovaným převodem univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti.

Kdo patří k ČMKOS

ČMKOS čítá 32 odborových svazů. Mezi ně patří:

- Odborový svaz (OS) pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu

 - OS KOVO

-  OS pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR

- OS pracovníků textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Čech a Moravy

- OS zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb

- OS pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví

- Českomoravský OS pracovníků školství

- Českomoravský OS pohostinství, hotelů a cestovního ruchu

- Nezávislý OS policie ČR

- OS hasičů

- OS pracovníků kulturních zařízení

- OS pracovníků knihoven

- Severočeské sdružení odborových organizací důlního průmyslu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám