Hlavní obsah

Langer se omluvil za rebela Tlustého

– PRAHA
Novinky, jov

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) se v on-line chatu na Novinkách omluvil za rebelujícího občanského demokrata Vlastimila Tlustého. Ten nechce podpořit vládní verzi církevních restitucí. Langer se také pochlubil, že policejní náborová kampaň už "vynesla" 9000 přihlášek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ivan Langer na on-line chatu

Článek

„Postoj poslance Tlustého a jeho dvou kolegů mne velmi mrzí a omlouvám se za něj. Není nic horšího pro politickou stranu, než nejednota. Na to už v minulosti ODS doplatila. A nepletu-li se, ČSSD také,“ uvedl Langer v odpovědi na dotaz týkající se Tlustého postoje.

Ministr se také vyjádřil ke svým slovům na prezidentské volbě, že za její průběh půjde někdo ´bručet´.

„V tuto chvíli to vypadá na jednoho policistu a jednoho rozvědčíka, kteří jsou důvodně podezřelí ze spáchání trestného činu. Nicméně, žijeme v právním státě, o vině a trestu může rozhodnout pouze soud,“ uvedl.

„Ať už to dopadne, jak to dopadne, pravdivost mých slov o špinavostech ohledně prezidentské volby to potvrzuje. Velmi mne mrzí, že se jich zřejmě účastnili také příslušníci bezpečnostních složek, ať již vědomě, či nevědomě," dodal

Langer, který je také místopředsedou ODS, se zastal premiéra Mirka Topolánka. „Nepotkal jsem takto loajálního politika vůči své zemi. To, co čtete v novinách a vidíte v televizní zkratce, neodpovídá tomu, jaký ve skutečnosti je,“ bránil jej ministr.

Naopak šéf opozice Jiří Paroubek to schytal. „Nenechte se prosím obalamutit jeho bleskovými fotografiemi s malým chlupatým pejskem. Jeho pravou tvář jasně ukázal jeho povolební (únorový) projev,“ opřel se do něj Langer. Náborovou kampaň si pochvalujeNa dotaz čtenáře Novinek si Langer pochválil policejní náborovou kampaň.

"Za tři měsíce máme cca 9 tisíc přihlášek konkrétních zájemců. Neuvěřitelný zájem,“ sdělil. Odmítl přitom, že by byl nakonec přijat jen minimum zájemců a tak ve skutečnosti počet policistů klesá.

„Bylo přijato cca 1000 a dalších 1800 žádostí rozpracováno tak, že nastoupí. A odešlo cca 1000. Věřím, že rok 2008 bude prvním rokem změny, tedy že odejde méně policistů, než jich bude přijato,“ uvedl k tomu Langer.

Ivan Langer na on-line chatufoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Vysoké navýšení platů se nekoná

Jeden z čtenářů se zajímal i o případné navýšení platů policistů v situaci, kdy inflace dosahuje sedm procent. Langer v odpovědi jednoznačně sdělil, že takové zvýšení mezd se konat nebude.

„V minulých letech rostly platy u bezpečnostních sborů tak, jako nikde jinde. Průměrný plat u policie je 140% platu v rozpočtové sféře. Limity státního rozpočtu jsou jasné. A věřím, že považujete za správné, že stejně jako vy, ani stát nemůže a nesmí žít na dluh. To prostě rodiče svým dětem nedělají. Rozpočet počítá s nárůstem 1,5 procenta,“ sdělil ministr s tím, že peníze půjdou do netarifní části mzdy, aby nedostali přidáno jen ti, kteří mají nejvyšší platy.

Langer se vyjádřil i k situaci na fotbalových stadionech, podle něj mají odpovědnost za situaci jejich vlastníci. „V ceně vstupenky, kterou platíme, musí garantovat nejen zábavu, ale i bezpečí.Je to jejich soukromá akce, soukromé podnikání za účelem zisku. Doteď k tomu tak nepřistupovali a náklady přenášeli a přenášejí na stát, na policii, na nás - daňové poplatníky. A to není správné,“ míní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám