Hlavní obsah

Ústavní soud zamítl Altnerovu stížnost na vrchní soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost advokáta Zdeňka Altnera, jenž tvrdil, že soudci Vrchního soudu v Praze byli při rozhodování o jeho návrhu na uvalení konkurzu na ČSSD podjatí. ÚS nevyhověl ani Altnerovu návrhu na předložení předběžné otázky Evropskému soudnímu dvoru, zjistila ČTK z databáze usnesení. Vrchní soud Altnerův návrh na konkurz pravomocně zamítl letos v březnu.

Článek

Advokát požadoval vyhlášení konkurzu na majetek ČSSD kvůli své údajné pohledávce za zastupování strany ve sporu o Lidový dům. U Městského soudu v Praze neuspěl a v odvolacím řízení dostal případ k vyřešení senát vrchního soudu, který Altner považoval za podjatý. Důvodem bylo to, že stejný senát rozhodl v neprospěch Altnera ve sporu o odměnu správce konkurzní podstaty společnosti Osan ve výši 8,5 miliónu korun.

Tvrzení o podjatosti na konci loňského roku odmítl Nejvyšší soud a nyní také Ústavní soud. Pro případné rozhodnutí o podjatosti prý není podstatné, že v jiném sporu senát vrchního soudu Altnerovi nevyhověl. "Skutečnost, že tento senát zamítl stěžovatelův návrh na vyplacení odměny správce konkurzní podstaty, je výrazem nezávislého soudního rozhodování," uvedli ústavní soudci.

Altner též navrhoval, aby se Ústavní soud obrátil k Evropskému soudnímu dvoru a položil mu takzvanou předběžnou otázku, zda více než šestileté soudní jednání o majetkoprávních nárocích nezvýhodňuje dlužníka. Podle ústavních soudců však není třeba takto postupovat.

ČSSD je stále ochotná jednat

Podle letošního verdiktu Vrchního soudu, o kterém informovali novináře představitelé ČSSD, Altner neprokázal oprávněnost svých pohledávek a sociální demokracie nevykazuje znaky úpadku.

Předseda strany Jiří Paroubek uvedl, že je připraven s Altnerem jednat a dal by přednost tomu, aby se s ním strana přiměřeným způsobem dohodla. Sociální demokraté jsou prý ochotni uvažovat o rozumné částce, aby Altner "odešel aspoň s něčím".

Altner v roce 2000 vyhrál pro ČSSD spor se státem o Lidový dům v pražské Hybernské ulici. Honorář se podle advokáta od té doby do astronomické výše vyšplhal především o smluvní pokuty vyplývající z mandátní smlouvy, kterou s ním za ČSSD podepsal v roce 1997 tehdejší předseda strany Miloš Zeman.

Advokát tvrdí, že nyní už jeho pohledávka vůči ČSSD přesahuje 20 miliard korun. Podle sociálních demokratů však smlouva s Altnerem byla v rozporu s dobrými mravy a právník má nárok jen na výrazně nižší odměnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám