Hlavní obsah

Bonus vítězi voleb u opozice narazil

Právo, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koketování vládní koalice s tzv. bonusem pro vítěze voleb naráží na nesouhlas komunistů a soc. dem. Opozice nesouhlasí s takovou úpravou volebního zákona, kterou by si pro sebe ušila současná vládní koalice. Vládní strany opozici k debatě podle šéfa poslanců ČSSD Michala Haška nevyzvaly.

Článek

„Koalice zřejmě opět hodlá ,proválcovat´ parlamentem jí vyhovující podobu volebního systému bez konzultací s opozicí. Rád bych se mýlil, ale při dlouhodobém pádu preferencí koaličních partnerů – u menších až k hranici volitelnosti – mě už nic z dílny Topolánek, Čunek, Bursík, nepřekvapí,“ řekl Právu Hašek.

Ministerstvo spravedlnosti už dostalo osm různých návrhů, jak změnit volební zákon. Zároveň o nich neposkytuje informace, podle náměstka ministra Františka Korbela (SZ) dokonce platí informační embargo do dokončení věci.

Zadání podle HN, které na různé verze upozornily, žádalo omezit zisky KSČM, ale ne malých koaličních stran, a zároveň zamezit volebnímu patu. Např. liberálně konzervativní akademie Cevro jako řešení navrhla bonus pro vítěze v rozsahu několika poslaneckých mandátů. O zavedení bonusu mluvili politici ODS už po volbách před dvěma lety.

Ostré odmítnutí už zaznělo od komunistů. „Myslíte si, že by občané byli spokojeni, kdyby vláda, která nemá podporu ani 30 procent občanů, měla 50 procent mandátů? K čemu by to bylo dobré? Že se dostaneme do situace vlády jedné strany, modré nebo oranžové? Tato zkušenost je za námi,“ argumentoval v ČT předseda KSČM Vojtěch Filip.

Věc pro Ústavní soud?

Pokud se vláda přikloní k posílení většinových prvků poměrného systému voleb do Sněmovny, KSČM se zřejmě obrátí na Ústavní soud. Bude také spoléhat na soc. dem., že společně takový pokus zastaví už ve Sněmovně, podle Filipa jde o společnou odpovědnost.

Koalice může navrhnout novelu zákona bez změny ústavy, která pro sněmovní volby stanoví princip poměrného zastoupení, a ne většinový systém. Bylo by pak k prosazení potřeba 101 hlasů, nikoliv 120. Levice by musela získat aspoň dva či tři případné odpůrce z menších stran.

Zadání oslabit jen výsledek komunistů a zabránit patu, lze realizovat i jinými nástroji. „Čistě teoreticky se to technicky vyřešit dá. Kdyby ten systém byl čistě proporční, a to je to nejjednodušší, budou tato kritéria naplněna, protože komunisté mají proporční výsledek, zatímco malé koaliční strany disproporční,“ přiblížil Právu politolog Tomáš Lebeda.

Čistý proporční systém by předpokládal přibližně stejnou velikost všech volebních krajů a rozdělování stejného počtu mandátů v každém z nich.

Lidovci chtějí posílit malé

Lidovci chtějí na koaliční jednání přinést vlastní návrh nového volebního zákona, který bude více proporcionální a zároveň pamatuje na bonus pro vítěze. Podle náměstka ministra pro legislativu Jiřího Stodůlky (KDU-ČSL), který použil Hagenbach-Bishoffovy metody, by se volební obvod rozšířil z krajů na celou republiku.

Znamenalo by to, že by se sečetly všechny hlasy pro jednotlivé strany. Mandáty by se proporčně rozdělily mezi strany, které by překročily pětiprocentní hranici. Zbytek, který bývá rozpočítáván v druhém skrutiniu a který podle Stodůlky dělá vždy dva až tři mandáty, by získal vítěz jako prémii. Mandáty do jednotlivých krajů by se propočítaly podle současného d´Hondtova systému.

Na lidoveckém návrhu by zřejmě vydělali hlavně zelení. „Když jsem to přepočítal na volby v roce 2006, tak mi vyšlo, že my bychom získali o jeden mandát navíc a měli bychom čtrnáct poslanců. Počet zelených poslanců by se zdvojnásobil na dvanáct a také komunisté by získali o jednoho poslance navíc. Současná koalice by přitom měla sto čtyři poslanců,“ řekl Právu Stodůlka.

ODS, která by jako vítěz získala bonus, by utržila 78 křesel, což je proti současnému stavu minus tři poslanci. ČSSD by tratila pět mandátů a získala by 69 poslanců.

„Každá změna poměrného systému znevažuje vyjádření lidí. A ty hry a bonifikace pro vítěze v podstatě znamenají, že hlas voličů je méně než volební aritmetika. Promiňte mi, ale to je jasný protiobčanský postoj,“ varoval Filip.

Anketa

Souhlasíte s bonusem pro vítěze voleb?
Ano
17 %
Ne
83 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3837 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám