Hlavní obsah

Wintonův vlak vyjede znovu na trasu Praha - Londýn

– PRAHA
Právo, lh

Před 69 lety odjížděly z Prahy vlaky s československými, převážně židovskými dětmi. Transporty organizoval tehdy 30letý britský makléř Nicholas Winton. Zachránil tím život 669 lidí. Jako připomínka jeho statečnosti vyjede v září 2009 znovu vlak Praha - Londýn.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlak by měl kopírovat trasu, kterou ujel před 69 lety

Článek

„Pan Winton slaví 99. narozeniny. Oslavil je stylově, dvouapůlhodinovým letem ultralightem nad Temží,“ řekl marketingový ředitel Českých drah (ČD) Zbyněk Honys. Právě on stojí za myšlenkou vypravit neobvyklý vlak napříč Evropou.

Projekt připomínající sedmdesátileté výročí akce je nazvaný Winton Train Inspirace dobrem. Podle organizátorů má symbolizovat „neporazitelnou touhu po svobodě a jasné vyhlášení odporu proti nacionální, etnické či náboženské nenávisti“.

Na trasu mají 1. září 2009 vyjet dvě historické, parní lokomotivy, jež potáhnou devět vagónů, a to I., II. a III. třídy zapůjčené pro tuto příležitost z Maďarska. Do cíle, tedy Londýna, by měla souprava dorazit 3. září.

Přesedání v Nizozemsku

Cestující čeká oproti dětem, které odjížděly z Prahy v roce 1939, jedno přesedání, a to v Nizozemsku. V Británii totiž mají jiné koleje, což brání z ČR vypravenému vlaku pokračovat.

Naopak v rámci zachování ducha akce nepojedou účastníci pod kanálem La Manche tunelem, ale historickým plavidlem či trajektem.

Teď se jedná o využití historického parníku z roku 1947. Mezi cestujícími nebudou chybět potomci zachráněných židovských dětí, studenti uměleckých škol a evropské osobnosti. Čeká je cesta přes Německo a Nizozemsko. Organizátoři doufají, že vlak přivítá na londýnském Liverpoolském nádraží osobně Winton, kterému by mělo v té době být už přes sto let.

Wintonovi se podařilo vyvézt z Prahy od března do září roku 1939 šest set šedesát devět dětí. Většina jejich rodičů holocaust posléze nepřežila. Zachránění lidé mají nyní kolem 5000 potomků.

Winton byl za statečný čin povýšen britskou královnou do šlechtického stavu, loni ho český prezident Václav Klaus vyznamenal Řádem T. G. Masaryka. Čeští studenti ho navíc navrhují na Nobelovu cenu za mír. Petice s výzvou nese už bezmála 50 tisíc podepsaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám