Hlavní obsah

Hybášková vystoupila z SNK ED, strana prý už není demokratická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslankyně Evropského parlamentu Jana Hybášková vystoupila z SNK ED. Bývalá předsedkyně strany své rozhodnutí odůvodnila nesouhlasem s vnitrostranickým vývojem. Podle ní není rozhodování ve straně transparentní a "neplatí dané slovo".

Článek

„Mrzí mne, že současný stav strany se s mými hodnotami neslučuje, a proto je pro mne nemožné v ní nadále setrvávat,“ uvedla Hybášková. Strana se také podle ní stále více odchyluje od "principů vnitřní demokracie a konstruktivní politiky".

Hybášková byla předsedkyní SNK ED skoro rok, loni v květnu znovu nekandidovala a sjezd si zvolil za předsedu náměstka královéhradeckého hejtmana Helmuta Dohnálka.

Nařkla z korupce Tlustého a Pospíšila

Loni vzbudilo pozornost její tvrzení o údajné nabídce, aby se její strana vzdala tří z požadovaných 15 miliónů korun státního příspěvku za pražské zastupitele ve prospěch lidí blízkých ODS.

Prostředník údajně žádal stranu o provizi pro tehdejšího ministra financí Vlastimila Tlustého a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (oba ODS). Tlustý pak Hybáškovou zažaloval a soud ji potrestal pokutou 50 000 korun. Pospíšilovi se Hybášková omluvila.

Trestní oznámení, které podala Hybášková kvůli údajné korupci na ministerstvu financí, policie odložila.

Před vstupem do politiky působila Hybášková v diplomacii, zastupovala Českou republiku ve Slovinsku, v Kuvajtu a Kataru. V roce 2004 byla zvolena poslankyní europarlamentu, v němž je v současné době členkou Výboru pro zahraniční vztahy, Euro-středomořského parlamentního shromáždění a předsedkyní meziparlamentní delegace pro vztahy s Izraelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám