Hlavní obsah

Olympiáda politikům nevoní, ale na Expo v Šanghaji se hrnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco se čeští politici předhánějí v prohlášeních, že nepojedou na olympiádu do Číny, v případě účasti na světové výstavě Expo od května do října 2010 v Šanghaji je už situace zcela jiná. Vláda má již nyní jasno: do Číny pojedeme, je to klíčová věc.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) nedávno vyzval k bojkotu zahajovacího olympijského ceremoniálu v Pekingu.

Článek

Návrh účasti již předložil vládě pro středeční zasedání ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. I když ve vládě zastupuje zelené, kteří jsou nejhlasitějšími kritiky čínské politiky například kvůli Tibetu, jeho materiál, který dostali ministři do ruky, hýří optimismem v hodnocení česko-čínských vztahů.

Význam Číny podle Schwarzenberga stoupá nejen díky "obrovskému tempu růstu HDP, ale i zavádění moderních technologií v průmyslových závodech a snahám o kvalitní přeměnu městských aglomerací".

Vláda ČR ve své koncepci proexportní politiky proto stanovila ČLR jako "zemi prioritního exportního zájmu“, konstatuje šéf české diplomacie.

Účast za 532 miliónů

Český pavilon bude dvakrát větší než při minulém Expu v Japonsku. ČR se podařilo získat budovu o ploše 2000 m2 blízko hlavní brány, nedaleko hlavní pěší tepny a v těsné blízkosti tzv. Evropského parku atrakcí v "evropské zóně“.

Na to, jak bude vypadat, by mělo být již příští měsíc vypsáno výběrové řízení, které má skončit v červenci příštího roku. Práce na jeho konečné podobě by měly začít v květnu 2009. Expozice by tentokrát neměla být zaměřena výhradně na prezentaci kulturních hodnot, jak tomu bylo na minulých výstavách. Jejím tématem by měly být "Plody civilizace".

Státní rozpočet vyjde česká účast na 532 miliónů korun.

V pavilonu bude restaurace a obchod, což je jediná povolená forma výdělečné činnosti. Bude zde také uzavřený prostor vyhrazený pro setkávání českých státních představitelů a podnikatelů s čínskými protějšky. Tady bude také jediná možnost k prezentaci hospodářských a obchodních úspěchů ČR, neboť jinou formu směrnice pro pořádání světových výstav nepovoluje.

Český den s filharmoniky

Jako na minulých výstavách bude se i v Šanghaji konat Český národní den. Jeho datum 17. září 2010 se stanovilo s ohledem na termín čínského turné České filharmonie. V rámci doprovodných programů by se měl uskutečnit mj. i týden českého designu či týden českého umění a kultury.

Čínští pořadatelé stanovili téma celé výstavy Lepší město – lepší život, v jehož rámci mají zúčastněné země předvést nejlepší projekty z oboru urbanistiky. Mezi třiceti vybranými do zvláštního samostatného pavilonu bude i unikátní systém protipovodňových bariér chránících historické dědictví Prahy.

Reklama

Související články

Klaus cestu na olympiádu do Číny neplánuje

Prezident Václav Klaus se zřejmě nezúčastní olympijských her v Číně. Uvedl to na svém webu. Klaus podle svých slov odmítá "politizaci sportu a závodění v tom,...

Výběr článků

Načítám